Izvor: telegraf
26.07.2024 u 21:23
0

KO JE DIZAJNIRAO UNIFORME SRBIJE ZA OLIMPIJSKE IGRE: Simbol snage i vere šalje jasnu poruku

"Manje je više", kako kaže čuvena modna izreka, a ovoga puta to vidimo i na delu

Bliži se i dugo očekivano otvaranje ovogodišnjih Olimpijskih igara u Parizu. Ovoga puta, naša zemlja se može ponositi ne samo velikim brojem učesnika koje šalje, već i uniformama koje u potpunosti prezentuju Srbiju.

Čak 113 učesnika takmičiće se u ovim istorijskim igrama, koje se svake prestupne godine održavaju u velikom sjaju.

No, naše uniforme ovoga puta dizajnirane su na, naizgled jednostavan način. Modno, možda neko ne bi bio „fasciniran“, ali naši predstavnici će nositi jednostavne komade koji jasno ističu zastavu njohove zemlje.

Uniforme su u bojama srpske zastave i svaka je ukrašena takozvanim srpskim krstom, koji se nalazi na grbu.

Boje koje su na zastavi Srbije, a i koje su ukrasile ovu odeću imaju interesantna značenja u našoj zemlji.

Simbolika boja na uniformama i jaka poruka koju će nositi na grudima

U narodu se veruje da crvena boja na zastavi Srbije predstavlja „krv prolivenu za zemlju“, plava označava slobodu i beskraj kom se teži, a bela predstavlja majčino mleko koje hrani jaku srpsku decu. 

Krst je oduvek u pravoslavlju bio simbol vere, snage i moći. Prema jednoj legendi, noć pred veliku bitku za Rimski prestol, Car Konstantin Veliki je sanjao krst sa porukom „Ovim pobeđuj!“. Sa takvim simbolom je sutradan naredio da se izradi barjak i odneo je pobedu, piše „srbin.info“. Iste te reči poručujemo i našim predstavnicima ovogodišnje Olimpijade.

Srpski krst baziran je na rečima da „samo sloga Srbina spasava“, a takođe simboliše i snagu i trud.

Ovakve uniforme dizajnirala je modna kuća „Pik“ iz Kine, a na reviji u Beogradu, koja je održana pre odlaska u Pariz, predstavljena je uz pomoć nekoliko sportista. U ulozi manekena našle su se odbojkašice Jovana Stevanović i Bianka Buša, košarkašice Saša Čađo i Nevena Jovanović, atletičarka Adriana Vilagoš, zatim veslač Martin Mačković, tekvondisti Aleksandra Perišić i Stefan Takov i kajakaš Anđelo Džombeta.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter