Izvor: Kurir.rs
28.08.2022 u 09:09
0

KOD KORONE SE STALNO MENJA KLINIČKA SLIKA: Od zaražavanja do simptoma sada je potrebno samo 3 dana, evo šta je ključna razlika!

Otkako je virus korona evoluirao, smanjio se period inkubacije od početka infekcije do pojave prvih simptoma i povišene temperature, i sa pet je pao na tri i po dana.

NAJNOVIJI KORONA PRESEK: Opada broj novozaraženih ali raste broj preminulih od koronavirusa!

Ovo je pokazala studija objavljena u američkom medicinskom časopisu JAMA netvork open. Naime, kod alfa varijante korone period inkubacije bio je oko pet dana, da bi u trajanju beta varijante pao na 4,5 dana, u delti na 4,1 da bi sada za omikron bio 3,42 dana.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

– Poznavanje perioda inkubacije bolesti je od velikog značaja za definisanje slučaja, upravljanje novonastalim pretnjama, procenu trajanja praćenja inficiranog, kao i njegovih kontakata, za sekundarno otkrivanje slučajeva, kao i uspostavljanje programa javnog zdravlja koji imaju za cilj smanjenje lokalne transmisije – naveli su autori studije. Oni su otkrili da su prosečni periodi inkubacije opadali tokom vremena, sa svakom novom varijantom.

– Nalazi ove studije sugerišu da je virus SARS-CoV-2 evoluirao i mutirao kontinuirano tokom pandemije, proizvodeći varijante s različitim poboljšanim prenosom i virulencijama – napisali su autori studije. Inače, istraživači su primetili da kovid 19 ima duže vreme inkubacije od drugih virusnih respiratornih infekcija.

– Primećeno je da humani koronavirus ili infekcija gornjih disajnih puteva ima period inkubacije od 3,2 dana, influenca A od 1,43 do 1,64 dana, parainfluenca ili bronhitis 2,6 dana, respiratorni sincicijalni virus ili RSV 4,4 dana, a rinovirus ili obična prehlada 1,4 dana inkubacije.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter