Izvor: sputnik
01.09.2024 u 20:15
0

MLADI MUZIČARI IZ RUSIJE I BELORUSIJE: Oduševljeni Mećavnikom i prirodom

Takmičarski program festivala klasične muzike „Kustendorf klasik“ u Mećavniku na Mokroj Gori počinje danas, a u njemu učestvuje 37 mladih muzičara iz Srbije, Rusije i Belorusije.

Za nagradu „Zlatna matrojška“ takmiče se studenti muzičkih fakulteta iz Beograda, Novog Sada, Niša, Moskve, Sankt Peterburga, Omska, Tjumena, Hanti-Mansijska, Nojabrska, Tomska, Minska, kao i studenti s muzičkog odseka Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini, sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici.
„Ono što me najviše raduje ovde jeste mogućnost komunikacije s ljudima, a oduševljena sam i samim mestom na kojem se održava festival, zaista je neverovatno lepo. I za nas, kao muzičare koji su navikli da sede u gradu, u betonskoj kutiji, to je mogućnost da izađemo iz nje. Ova priroda oko nas je verovatno i najveća inspiracija za sve nas. Okruženi smo bratskim narodima i mislim da će se to osetiti i na sceni, kao i u našoj komunikaciji“, kaže za Sputnjik jedna od učesnica takmičarskog programa, sopran Aljona Tuljnikova iz Omska.
Studenti iz Rusije su, kako kažu, posebno počastvovani mogućnošću da upoznaju osnivača „Kustendorf klasika“ Emira Kusturicu, a jedna od učesnica takmičenja, mecosopran Sofija Fjodorova iz Moskve, otkrila nam je kada je i kako prvi put čula za proslavljenog srpskog reditelja.
„Ruski pop bend ‘Braća Grim’ imaju pesmu ‘Kusturica’. I tamo postoji fraza ‘Danas, posle filma Kusturice…’ Znam tu pesmu još iz detinjstva i još tada sam čula za Kusturicu, a posle sam gledala i njegove filmove koji su veoma interesantni. Sada, na ovom festivalu, sve te filmske slike vidim uživo“,kaže Sofija Fjodorova s ushićenjem.
Kada je reč o očekivanjima od učešća na festivalu, naša sagovornica ističe da je sama prilika da nastupi na Mećavniku za nju posebna radost.
„Otkrivaš sebe, otkrivaju te, rasteš, slušaš, dobijaš inspiraciju, a to je već samo po sebi ogroman korak. Ako još uspeš da dobiješ neku nagradu, pa to će biti poljubac od Boga. Ovde nas podstiču da pevamo, da nas svi čuju kako bi selo oživelo, a to je ogromna radost“, kaže Sofija Fjorodova.
Jedan od takmičara je i Dmitrij Šuvalov, saksofonosta iz Minska, koji je prvi put u Srbiji. On je već učestvovao na brojnim festivalima, a za „Kustendorf klasik“ ističe da se odlikuje odličnom organizacijom, visokim kvalitetom, kao i ambijentom u kojem se održava.
„Muzika je na neki način kao sport, ima taj takmičarski element, ali meni je ipak najvažnija komunikacija s ljudima, razmena iskustava, životnih i profesionalnih. To nema cenu i mislim da je to upravo ono što nedostaje današnjem svetu, da ljudi dele iskustva, da sarađuju“, smatra Dmitrij Šuvalov.
O pobednicima odlučuje međunarodni žiri, u kojem su dirigent Mihail Golikov, umetnički direktor i glavni dirigent Državnog simfonijskog orkestra Lenjingradske oblasti, zatim naš proslavljeni pijanista i profesor na FMU u Beogradu Vladimir Milošević i švajcarsko-srpska kompozitorka i gitaristkinja Maja Le Ru Obradović.
Na otvaranju festivala pred publikom u Drvengradu u subotu uveče nastupile su umetnice iz Rusije, mecosopran Zinaida Carenko, solistkinja čuvenog Marinski teatra iz Sankt Peterburga i pijanistkinja Zarina Šimanska, dobitnica brojnih međunarodnih pijanističkih takmičenja i nosilac titule umetnice Moskovske filharmonije.
Večeras će na festivalu biti izvedena komična opera „Iza operskih kulisa“ srpske kompozitorke Vere Milanković. Operetu će izvesti Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ pod dirigentskom palicom Radeta Pejčića, u saradnji s Domom kulture Studentski grad.
Posetioci festivala će treće festivalske večeri uživati u virtuoznim izvođenjima violiniste srpskog porekla Luke Faulisi, koga su Klasikal FM i Bi-Bi-Si magazin imenovali za jednog od 30 najperspektivnijih zvezda u usponu, zatim mladi pijanista Bogdan Dugalić koji je za svojih 20 godina osvojio više od 30 nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima i talentovani gitarista Uroš Jaćević, dobitnik prvih nagrada na najprestižnijim takmičenjima za mlade gitariste u Evropi.
Mlade nade muzičke scene nastupiće uz Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, pod dirigentskom palicom Radeta Pejčića.
Na zatvaranju festivala, biće izveden jedinstveni projekat kompozitora Aleksandra Sedlara, dramska Opera „Šum šume preko polja“.
Inicijalna ideja za nastanak ovog dela su strahoviti događaji u koncentracionim logorima za vreme Drugog svetskog rata, čiji nazivi imaju veze sa šumama koje kao drevni svedoci i dalje stoje na istom mestu kao podsetnik i opomena za buduće generacije.
Pored muzike, Aleksandar Sedlar je i autor libreta, dok su solisti Duško Radović, Žarko Stepanov, Sergej Trifunović, Ana Petrović, Ana Stanković i Sanja Ristić, pod pratnjom simfonijskog orkestra i ženskog hora Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, kojim diriguje Aleksandar Sedlar.
Program festivala obogatiće i nastupi učenika Škole za muzičke talente iz Ćuprije i muzičkih škola „Mokranjac“ i „Vatroslav Lisinski“ iz Beograda kao i predavanja o stvaralaštvu kompozitora Petra Stojanovića i Ante Grgina.
Tokom festivala, 1. septembra biće otvorena nova galerija pod nazivom „Đuzepe Rotuno“, uz izložbu fotografija Janka Kusturice.
Za jedanaest godina od osnivanja festivala, na Mećavniku su nastupale vrhunske zvezde klasične muzičke scene među kojima su Denis Macujev, Aleksandar Madžar, Valerij Gergijev, Nemanja Radulović, Julijan Rahlin, Roman Simović, Srba Dinić, Narek Haknazarjan, Jurij Bašmet, Justus Grim, Milijana Nikolić, Oleg Akuratov, Petar Pejčić…
Festival „Kustendorf klasik“ zajednički je projekat renomiranog srpskog režisera Emira Kusturice i kompanije „Gasprom njeft“.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter