Izvor: 24 sedam
17.08.2024 u 12:09
0

LEKARI O MAJMUNSKIM BOGINJAMA: Rast Broja Slučajeva i Smrtnosti

Turski lekar prof. dr. Ateš Kara, generalni sekretar Udruženja za infektivne bolesti, izjavio je da trenutno ima oko 15 hiljada slučajeva i 137 smrtnih ishoda

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je globalno vanredno stanje zbog majmunskih boginja, nakon što je Švedska prijavila svoj prvi slučaj. Ovo je izazvalo zabrinutost širom sveta, posebno u kontekstu nedavne pandemije COVID-19. Stručnjaci upozoravaju da se majmunske boginje šire alarmantnom brzinom, uzrokujući bolne lezije i značajnu stopu smrtnosti.

„Epidemija majmunskih boginja koja je zabeležena 2022. godine u Turskoj imala je 13 slučajeva, a stopa smrtnosti tada je bila 1 na hiljadu. Međutim, sada je stopa smrtnosti porasla na 1 procenat,“ naglašava prof. dr. Kara. SZO je proglasila vanredno stanje ne samo zbog porasta smrtnosti i broja slučajeva, već i zbog širenja bolesti u susedne zemlje

SIMPTOMI DEHIDRATACIJE KOD DECE: Na šta treba obratiti pažnju
Zabrinutost Zbog Brzog Širenja i Prenosa

Stručnjaci ističu da se majmunske boginje, iako obično prisutne u Centralnoj Africi, sada šire i na druge regione.“Ovo povećava anksioznost, posebno jer bolest može ozbiljno ugroziti pacijente sa slabim imunološkim sistemom,“ upozorava prof. dr. Kara. Iako se virus prenosi uglavnom bliskim kontaktom, postoji mogućnost prenosa putem kontaminiranih površina, kao što su posteljina ili peškiri.

Prof. dr. Ates Kara je navela razlike i zajedničke karakteristike majmunskih boginja i COVID-a na sledeći način:

– NAČIN PRENOŠENjA: Skoro 99 odsto ovih slučajeva se prenosi polnim putem. Osim toga, postoji i mogućnost kontaminacije kontaktom ili upotrebom uobičajenih predmeta. Dakle, boginje majmuna nisu respiratorna bolest kao što je COVID.

– SIMPTOMI: Imali smo sistem predostrožnosti zasnovan na povišenoj temperaturi u COVID-u, ali su mogli biti zaraženi i oni koji nisu imali temperaturu ili nisu pokazivali simptome. Da bi se zarazio majmunskim boginjama, osoba mora imati jak osip. Takođe pokazuje znake slabosti, umora i groznice.

– DIJAGNOZA: Majmunske boginje je lako pratiti i otkriti zahvaljujući simptomima. Najveća razlika od COVID-a je ovo: jedan je trkački automobil, a drugi je kamion. Dakle, oni su toliko različiti jedni od drugih. Sa COVID-om, postojala je mogućnost da se raširi ako uđemo u istu prostoriju i razgovaramo sa nekim 30 minuta. Ovo ovde nije slučaj.

LEČENjE: Oboleli od ove bolesti obično se sami oporavljaju. Period oporavka može trajati do 14 dana. Ne postoji direktan lek, ali se pruža pomoćni tretman. Kod onih sa virusom, lezije počinju da se pojavljuju u roku od dan ili dva. Tokom ovog perioda, virus ima određenu zaraznost. Dani kada je najzarazniji su od drugog do 7. dana. Nakon toga ulazi u period oporavka i tokom ovog perioda nije zarazan. Ako je imunološki sistem pacijenta slab, period oporavka može trajati do 22 dana.

– TRAGOVI BOLESTI: Ovaj virus se naseljava u donjem sloju kože. Stoga, čak i ako lezija ne eksplodira, ostavlja ožiljak tokom zarastanja. „Ožiljci mogu ostati kod 80 posto pacijenata.“

Batut o opasnom Mpoks virusu

Na teritoriji Srbije nema registrovanih slučajeva majmunskih boginja, odnosno mpoks, a nadzor nad tim virusom je na snazi neprekidno od 2022. godine, saopštili su danas iz Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Iz Batuta su napomenuli da je nadzor nad mpoks uspostavljen 2022. godine i da je neprekidno na snazi, a da od tada nije bilo registrovanih slučajeva u Srbiji.

– Nadzor nad mpoks u našoj zemlji sprovodi se od 2022. godine, u skladu sa stručno metodološkim uputstvom, sa ciljem da se brzo identifikuju slučajevi, klasteri (grupisanje obolelih) i izvor infekcije kako bi se obezbedilo optimalno lečenje, izolacija slučajeva, identifikovanje kontakata i njihov nadzor, kao i u cilju primene mera za sprečavanje i suzbijanje infekcije. Testiranje prisustva virusa majmunskih boginja vrši se PCR metodom, a u našoj zemlji obavlja se u Nacionalnoj referentnoj laboratoriji za arboviruse i hemoragične groznice Instituta za virusologiju, vakcine i serume Torlak, u skladu sa stručno metodološkim uputstvom – navode iz Batuta.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter