Izvor: alo
07.06.2024 u 14:13
0

LEPA VEST ZA GRAĐANE: Tokom sabora Srbije i Republike Srpske BESPLATAN ULAZ u ustanove kulture

Povodom sabora "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska", u naredna tri dana 7, 8. i 9. juna ustanove kulture u prestonici biće otvorene i besplatne za posetioce, najavili su iz Ministarstva kulture

Svi zainteresovani će imati priliku da saznaju kako su živeli Karađorđevići i Obrenovići, upoznaju se sa Teslom, uživaju u delima Paje Jovanovića ili Save Šumanovića, vide slavnu „Veneru od krpa“ ili posete festival nitratnog filma.

Dela Paje Jovanovića mogu se videti u Narodnom muzeju, ali je dostupan i ceo njegov legat u sklopu Muzeja grada Beograda. Sa našim genijem možete se upoznati u Muzeju Nikole Tesle, a u Etnografskom muzeju sa „Narodnom kulturom Srba u XIX i XX veku“, koja prikazuje svečane narodne nošnje iz ovog perioda, kao i kakvo je bilo stanovanje na selu i u gradu.

Raznovrsne programe priprema i Istorijski muzej, predstavljajući od pre nekoliko dana i odežde despota Stefana Lazarevića i despota Đurđa Brankovića i njihove krune, a posetioce upoznaje i sa Karađorđevićima i Obrenovićima kroz izložbu „Čekajući stalnu postavku“.

Tokom sabora Republike Srbije i Republike Srpske dostupne su i tri različite izložbe u Muzeju primenjene umetnosti, Muzej savremene umetnosti nudi četiri izložbe, Muzej naivne i marginalne umetnosti, Muzej pozorišne umetnosti za sve ljubitelje pozorišta.

Takođe i Muzej nauke i tehnike za istraživače, Prirodnjački muzej za sve one koji žele da se nađu u carstvu boja, mirisa i ukusa na izložbi „Biljka kao začin“, ali i Muzej afričke umetnosti, prvi i jedini muzej u regionu isključivo posvećen kulturama i umetnostima afričkog kontinenta.

 

 

Jugoslovenska kinoteka otvara svoja vrata za sve filmofile 26. festivalom nitratnog filma.

U Muzeju Jugoslavije možete prisustvovati seriji razgovora, predavanja i projekcija pod nazivom „Nesvrstani i kulturne veze“, koja tematizuje kompleksnost i višeznačnost kulturnih razmena i saradnji između SFR Jugoslavije i članica Pokreta nesvrstanih.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter