Izvor: alo
03.01.2021 u 07:16
0

METEOROLOG NAJAVIO ZAHLAĐENJE I PRAVU ZIMU: Pogledajte vremensku prognozu za NAREDNU NEDELJU

Od juče preko našeg regiona ponovo struji veoma topao vazduh iz severne Afrike te su temperature više prolećne nego zimske

Danas od sredine dana jugo na Jadranu slabi i prestaje. Isto važi za južni vetar na planinama i toplu košavu. Time prestaje priticanje toplog vazduha iz severne Afrike te će od nedelje temperature polako biti u padu, objasnio je meteorolog Marko Čubrilo.

Sve do srede premnjljivo oblačno i malo hladnije, samo ponegde uz slabu kišu i slab sneg preko 900mnv. Više padavina uz obalu Jadrana i dinarsko planinsko zaleđe gde ponegde do srede može da se nakupi i oko 150mm taloga. To su vrlo visoki padavinski totali i sigurno će ponegde usloviti podizanje podzemne vode i porast bujičnih tokova na planinskim rekama.

Dnevni maksimumi u ponedeljak od oko 5 na krajnjem severozapadu do oko 13 na jugu i jugoistoku regiona, a sredinom nedelje od 4 do 8 stepeni Celzijusa. Vetar će od ponedeljka slabiti i okrenuti na slab istočni ili severoistočni na kopnu i slab istočnjak duž Jadrana.

Oko četvrtka naredne nedelje je moguće nešto jače pogoršanje uz više padavina nad većim delom regiona, a uz kratkotrajno zahlađenje snežna granica bi se mogla spustiti na oko 600mnv. Zatim oko 09. januara ponovo malo toplije uz formiranje novog ciklona u Mediteranu.

Proračuni modela za taj period simuliraju građenje prostranog anticiklona u širem prostoru od Velike Britanije, preko severozapadne Evrope do Skandinavije. Tako pozicioniran anticiklon bi primorao ciklon nad Mediteranom da krene južnijom putanjom, preko juga Italije i južnog Jadrana, a to bi nam otvorili put za prodor osetno hladnijeg vazduha te bi oko 10. januara uz zahlađenje snega moglo biti i u nižim predelima regiona.

PROČITAJTE JOŠ:

CRNU GORU ČEKA OZBILJNA KRIZA! Milo Đukanović je spreman na sve!

IMUNIZACIJA U RUSIJI TEČE PO PLANU! Vakcinisan impozantan broj stanovnika!

KOD BRUSA PRONAĐENO TELO! Sumnja se da je to nestali frulaš optužen za pedofiliju!

DETALJI UŽASA U SMEDEREVU: Posle veze sa njenom majkom, namamio devojčicu (14), pa je SILOVAO

POGLEDALA GA SREĆA NA POČETKU 2021! Osvojio više od 43 MILIONA evra na lutriji!

Prognoza za 7 dana

Operativni ECWMF je jutros izveo jako snežnu simulaciju i ona gotovo sigurno nije tačna, ali njegovi ansamble članovi posle 11. januara svakako daju jak signal za formiranje snežnog pokriveča i u nizijama regiona. Vrlo sličan proračun trenutno ima i GFS sa svojim ansamble članovima.

Što se tiče situacije u atmosferi proračun i prognoza ECMWF-a pokazuju da je na vrhu atmosfere (na oko 1Hpa) došlo do okretanja vetrova na istočne, dok prognoza pokazuje da bi se tih efekti u narednih nedelju dana kroz više slojeve atmosfere spustili do troposfere, što je zapravo ključno da se efekti zagrevanja stratosfere sinoptički uopšte i osete. Model trenutno i na 10 i 30Hpa simulira okretanje vetrova na istočne (kriva linija pada oko ili malo ispdo nule) i u koliko se ta prognoza ostvari sinoptika u januaru bi tek posle 05. januara počela da se obrazuje.

Postoje neke naznake građenja jakog anticiklona nad Grenlandom koji bi potpuno izmenio trenutno stanje sinoptike, ali o tome tek kada bude jasno kako će se efekti zagrevanja stratosfere manifestovati u troposferi.

Ono što je vrlo izgledno, pred nama je još jedan prolećni vikend, obilna kiša čeka jug regiona, od nedelje sledi blago, postepeno, zahlađenje, dok posle 08. januara ima signala za moguće jače zahlađenje.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter