Izvor: 24sedam
02.09.2024 u 21:15
0

METEOROLOG TODOROVIĆ OTKRIO KADA ĆE KRAJ VRUĆINAMA: Uživaćemo u jeseni

Todorović podseća da je bilo godina kada se leto produžilo čak i do početka oktobra

Meteorolog Nedeljko Todorović izjavio je danas da se do zvaničnog ulaska u jesen očekuje pravo letnje vreme sa relativno visokim temperaturama, a da nakon 10. septembra sledi blagi pad temperature koje bi bile primerenije kalendaru.

Iako analiza pokazuje da je srednji datum sa maksimalnom temperaturom od 30 stepeni 14.,15. septembar, što je i uobičajno, Todorović za Tanjug podseća da je bilo godina kada se leto produžilo čak i do početka oktobra kao što je 2012. godine kada je u većini mesta u Srbiji zabeležena temperatura preko 30 stepeni, što znači da završetak leta nije ujednačen svake godine.

„Ova jesen bi počela sa toplom varijantom vremena, ali dalje je vrlo neizvesno. Obično krajem novembra počne hladnoća i može da dođe i do prvog snega, ali ni to nije svake godine isto. S druge strane već u oktobru imamo i prve mrazeve, košavu, u novembru su karakteristične magle ako nema vetra, to je neki tip vremena“, objasnio je meteorolog.

Komentarišući državni sistem za prenos informacija građanima sa ciljem hitnog informisanja i upozoravanja na elementarne nepogode, hitne ili vanredne situacije putem SMS poruka koji će početi sa radom 15. septembra, Todorović je rekao da će taj vid informisanja biti vrlo koristan za građane kao preventiva.

Dodaje da građani ne bi trebalo da se uznemiravaju ili da budu u strahu od toga, već samo da pravilno shvate informacije i da prate na koji deo teritorije u Srbiji se to odnosi, uz naglasak o kojoj meteorološkoj pojavi je reč.

Dodao je da takav sistem informisanja postoji već decenijama u Americi jer tamo ima mnogo ekstremnijih događanja nego u Evropi, istakavši da se u svetu širi sistem obaveštavanja i upozorenja građana jer ekstremne vremenske prilike mogu da ugroze imovinu i živote što je praksa i pokazala.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter