Izvor: TANJUG
06.09.2024 u 15:59
0

MINISTAR ZDRAVLJA NAJAVIO PREVENTIVNE PREGLEDE: U nedelju u svim domovima zdravlja i bolnicama

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar razgovarao je danas sa rukovodiocima svih zdravstvenih ustanova Srbiji u cilju adekvatne pripreme za uspešnu realizaciju nastavka akcije preventivnih zdravstvenih pregleda

BEOGRAD – Ministar zdravlja Zlatibor Lončar razgovarao je danas sa rukovodiocima svih zdravstvenih ustanova Srbiji u cilju adekvatne pripreme za uspešnu realizaciju nastavka akcije preventivnih zdravstvenih pregleda, koji će biti organizovani u nedelju, 8. septembra, od 8 do 17 časova, u svim zdravstvenim ustanovama u zemlji, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar poručio je tom prilikom rukovodiocima i to da je redukcija lista čekanja prioritet.

U nedelju će svi građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biti u prilici da besplatno obave pregled pluća, i urade tumor markere CEA (CEA), CA19-9 (CA19-9) i AFP (Alpha Fetoprotein).

Građani će, kako je saopšteno, i ovoga puta moći da bez zakazivanja izmere krvni pritisak i provere nivo šećera u krvi, urade EKG i ultrazvučni pregled abdomena kao i kompletnu krvnu sliku u laboratorijama.

Pored toga, i ove nedelje, zbog velikog interesovanja roditelja, biće organizovani i sistematski pregledi dece predškolskog i školskog uzrasta, u cilju što ranije dijagnostike svih eventualnih nepravilnosti u rastu i razvoju najmlađih, i blagovremene korekcije istih, navodi se iz resornog ministarstva.

Ministar Lončar je direktorima kliničko-bolničkih centara, bolnica i domova zdravlja u Srbiji, izdao jasne instrukcije i zadatke u cilju promptnog i efikasnog smanjenja listi čekanja u našim zdravstvenim ustanovama, stoji u saopštenju.

Ministarstvo zdravlja pokrenulo je akcije preventivnih besplatnih pregleda u cilju rane detekcije i pravovremene dijagnostike bolesti, a za samo četiri dana više od 115.000 građana obavilo je preventivni pregled, podaci su tog ministarstva.

Značaj akcije, kako navode, posebno ističe činjenica da su kod blizu 10 odsto pregledanih pacijenata, bez ikakvih simptoma, otkrivena različita oboljenja (mladeži suspektni na karcinom, promene na plućima suspektne na karcinom, aneurizme, dijabetes, kardiološki problemi i sl), kod kojih je uspešnost izlečenja u direktnoj vezi sa ranim otkrivanjem bolesti.

Lista zdravstvenih ustanova koje učestvuju u akciji, sa detaljnom vrstom pregleda koji će biti obavljani u svakoj ustanovi, biće istaknuta na zvaničnoj internet stranici Ministarstva zdravlja http://www.zdravlje.gov.rs.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar