Izvor: 24 sedam
11.10.2024 u 14:19
0

MINISTARSTVO UVODI NOVINE U PORODIČNIM SPOROVIMA: Bolja zaštita dece u centru pažnje

Na panelu je dogovorena dalja saradnja radi ujednačavanja prakse, dok će Ministarstvo u narednom periodu doneti detaljno uputstvo kojim bi se rešila sporna pitanja

Predstavnici Ministarstva za brigu o porodici i demografiju učestvovali su danas na drugoj panel diskusiji pod nazivom „Uloga Centra za socijalni rad kao organa starateljstva u porodičnim sporovima“, gde su raspravljali o izazovima iz prakse centara za socijalni rad, kao i problemima sudova u ovim postupcima, sa posebnim fokusom na zaštitu interesa dece.

Ministarstvo je izrazilo žaljenje zbog odsustva predstavnika sudova na skupu koji je organizovala Advokatska komora Beograda, ali je naglašeno da su predstavnici ministarstva i advokature, kroz konstruktivan dijalog, pokušali da pronađu rešenja za trenutne probleme.

Jedna od ključnih promena dogovorena tokom diskusije odnosi se na obavezu svih centara za socijalni rad da ubuduće dostavljaju sudovima svoje nalaze i stručna mišljenja u tri primerka, umesto dosadašnje prakse slanja jednog primerka. Ova novina bi trebalo da otkloni dosadašnje probleme u radu punomoćnika i sudova, koji su morali da traže dodatne uvide u spise preko sudova ili da im se sadržina čita na ročištima.

Advokati su pozdravili ovu promenu, jer će, kako se ističe, ona olakšati postupke i pozitivno uticati na sve strane uključene u porodične sporove.

Takođe, tokom diskusije je otvoreno i pitanje pristupa advokata u svojstvu punomoćnika strana u postupku stručnog rada centara za socijalni rad, posebno u vezi s pravom na uvid u spise, s posebnim osvrtom na to koji spisi bi mogli biti dostupni, a koji ne. Istaknuto je da je do sada vladala neujednačena praksa, jer su pojedini centri restriktivno tumačili odredbe Zakona o opštem upravnom postupku (ZOUP), onemogućavajući uvid u određene spise ili njihove delove.

Na panelu je dogovorena dalja saradnja radi ujednačavanja prakse, dok će Ministarstvo u narednom periodu doneti detaljno uputstvo kojim bi se rešila sporna pitanja i time omogućila bolja zaštita interesa dece u porodičnim sporovima.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter