Izvor: BSC Happy
20.03.2024 u 18:39
1

POSLEDNJI SRPSKI CAR: Jovan Nenad u narodu poznat kao „MISTERIOZNI CRNI ČOVEK“

Jovan Nenad, iskonski vođa Srba i bački car. Postoje verovanja da se izrodio iz senke istorije u burnim vremenima, koja su nastupila nakon odlučujuće bitke kod Mohadža 1525. godine, kada su Ugarske snage potpuno poražene od Turaka.

Osmasnka imperija je dominirala, a preostala teritorija delila se između zavađenih plemića koji su bili podeljeni između dva Kralja. U istorijskom haosu Jovan Nenad pojavio se kao vođa Srba u Bačkoj  i Banatu, rođen 1492. godine. Okupio je narod i sa malom grupom Srba, uspeo je da protera Turke i zavlada Bačkom, kao i delovima Banata i Srema.

Proglasio je nezavisno srpsko carstvo, uzdignuvši sebe na carski presto, proglasivšu Suboticu za glavni grad. Zbog velike tamne mrlje oja se protezala od desne slepoočnice do stopala narod ga je prozvao „crni čovek“.

Živeo je skromno, spavajući samo dva sata dnevno, prpvodeći sate u moltvi. Njegova proročanstva su bila čuvena, među ljudima je bio obožavan. Na bojnom polju se pokazao kao briljantan taktičar, bez obzira na pokušaje da ga poraze, uvek je izlazio kao pobednik. Uprkos svemu napravio je jednu kobnu grešku, u borbi za tron izabrao je pogrešnu stranu, a njegva vojsk aje poražen u krvavov bici 1527. godine. Jovan Nenad je tada smrtno ranjen.

Nakon njegve smrti Srb isu nastavili sa naseljevanjem bačka sela, postavljajući temelje buduće srpke Vojvodine.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “POSLEDNJI SRPSKI CAR: Jovan Nenad u narodu poznat kao „MISTERIOZNI CRNI ČOVEK“”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter