Izvor: Tanjug
16.10.2020 u 12:51
0

MLADI SE ANGAŽOVALI: Za nedelju dana stiglo 10.000 PRIJAVA za „Moju prvu platu“

Za program „Moja prva plata“ za nedelju dana prijavilo se 10.000 mladih, izjavila je danas rukovodilac sektora za dualno obrazovanje i obrazovne politike u Privrednoj komori Srbije (PKS) Ana Stojanović. Ona je podsetila da je „Moja prva plata“ program Vlade Srbije koji je namenjen podršci mladima bez radnog iskustva da pronađu prvi posao, steknu iskustvo i zarade novac

Na konferenciji „Gde će se zaposliti generacije iz karantina?“ u Beogradu, ona je navela da je iz budžeta tim programom predviđena podrška za 10.000 mladih.

Mladi su počeli da se prijavljuju za „Moju prvu platu“ od 8. oktobra, a prijave će trajati do 8. novembra.

Stojanović navodi da je 25. septembra istekao rok za prijavu poslodavaca, te da se za taj program prijavilo 10.000 poslodavaca koji su oglasili 17.000 radnih pozicija za 28.000 mladih. Kaže da se najviše prijavilo firmi iz privatnog sektora, čak 95 odsto, dok su ostali iz javnog sektora i organizacije civilnog društva.

Sektori koji se najviše traže, ističe Stojanović, jesu trgovina, prerađivačka industrija (tekstilna, prehrambena, mašinska, metalna, proizvodnja nameštaja…), a zatim i sektori računovodstva, konsalting i revizorski poslovi.

PROČITAJTE…

ZAVRŠEN KRIZNI ŠTAB Kisić: Ovo su NOVE MERE! (VIDEO)

NOVA MERA STUPILA NA SNAGU OVOG TRENUTKA: Gde god da se nađete MORATE imati OVO!

PATRIJARH IRINEJ: Osam godina slušam kako Vučić sprema izdaju Kosova!

HOROR NA ZELENOM VENCU: Migrant IZBO mladića, u teškom stanju prevezen u bolnicu

Stojanović navodi da se najviše traže mladi koji imaju završenu srednju školu, čak 70 odsto, dok je 30 odsto onih poslodavaca koji su tražili mlade koji su završili fakultet. Od mladih koji su se do sada prijavili za program, navodi Stojanović, 45 odsto je konkurisalo za pozicije sa visokom stručnom spremom.

Kada je reč o prijavi po gradovima, najviše mladih sa visokim obrazovanjem je iz Beograda, Novog Sada, Niša, Kragujevca, Jagodine, Sremske Mitrovice i Kruševca, dodaje Stojanović.

Ukazuje da se ti gradovi poklapaju i sa mladima koji imaju završenu srednju školu, s tim što se tu primećuju i gradovi Novi Pazar, Pirot, Zaječar i Bor.

Stojanović navodi i da je 600 mladih odbijeno za program, jer ne ispunjavaju uslove – ili su imali više od devet meseci radnog iskustva ili su još uvek u redovnom sistemu školovanja.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter