Izvor:
31.03.2019 u 12:54
0

MOGERINI I GUTEREŠ: Diskusija o Golanskoj visoravni…!

Šefica diplomatije EU Federika Mogerini izjavila je danas na samitu Arapske lige u Tunisu da ignorisanje rezolucije Saveta bezbednosti UN o Golanskoj visoravni "nije rešenje", dok je generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao da bilo koja rezolucija o konfliktu u Siriji mora garantovati teritorijalni integritet Sirije uključujući i okupiranu teritoriju Golanske visoravni.

Mogerini je takođe rekla da je za Izrael i Palestinu rešenje dve države "jedino održivo i realno rešenje".

Imamo odgovornost da sprečimo da rešenje dve države bude nepovratno razorene – rekla je ona na samitu.

Obraćajući se samitu Arapske lige u Tunisu, Gutereš je pored insistiranja na teritorijalnom integritetu Sirije, rekao i da je rešenje dve države za Izrael i Palestinu "imperativ".

On je takođe pozdravio napore ka mirnoj i demokratskoj tranziciji u Alžiru "koja se na vreme bavi problemima Alžirskog naroda".

I saudijski kralj Salman izjavio je ranije danas da "apsolutno odbacije" svaku meru koja negira sirijski suverenitet nad Golanskom visoravni.

Obraćajući se prisutnima na godišnjem samitu Arapske Lige (AL) u Tunisu, on je ponovio stav Saudijske Arabije da podržava uspostavljanje palestinske države na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze, sa Istočnim Jerusalimom kao prestonicom.

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je prošle sedmice dekret kojim priznaje suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni, koju je okupirao 1967. godine, a potom anektirao.

Na ovogodišnjem samitu AL, predstavnici više od 20 zemalja jedinstveni su u osudi politike Trampove administracije koju smatraju nepravedno pristrasnom prema Izraelu.

Arapsko-izraelski rat 1967. poznat i kao Junski rat, vođen je šest dana između Izraela, s jedne strane, i Egipta, Jordana i Sirije, s druge strane.

Na kraju tog rata, Izrael je pod svoju kontrolu stavio Pojas Gaze, Sinajsko poluostrvo, Zapadnu obalu i Golansku visoravan.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter