Izvor:
30.07.2017 u 14:18
0

Na Adi obeležavanje Dana borbe protiv trgovine ljudima!

Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima biće obeležen danas na Adi Ciganliji sa ciljem da se opšta i stručna javnost podseti na postojanje tog problema.

Sekretar Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima Mirko Vreća rekao je ranije Tanjugu da je za prvih šest meseci ove godine u Srbiji identifikovano 18 žrtava trgovine ljudima, da je seksualna eksploatacija je i dalje dominantni oblik trafikinga, a da su najčešće žrtve osobe ženskog pola.

"Prošle godine je identifikovano 55 novih žrtava trgovine ljudima, dok je za prvih šest meseci ove godine identifikovano 18", rekao je Vreća.

Kaže i da se situacija nije promenila kada je u pitanju trend te da su žrtve i dalje domaći državljani što znači da je Srbija zemlja porekla, ali i eksploatacije.

Vreća dodaje i da je seksualna eksploatacija i dalje dominantna.

On, međutim, kaže da je razlika u odnosu na ranije godine to što su se pojavili slučajevi višestruke eksplotacije koji pokazuju "brutalizaciju trgovine ljudima".

Prema njegovim rečima, u 10 slučajeva prošle godine zabeleženo je da su osobe bile višestruko eksploatisane kroz seksualnu eksploataciju, prinudni brak i prosjačenje.

Vreća kaže i da su najčešće žrtve trgovine ljudima osobe ženskog pola, kako punoletne tako i maloletne.

"Prošle godine 60 odsto žrtava bilo je maloleto, dok je ove godine taj broj u korist punoletnih osoba", rekao je Vreća dodajući da su muškarci najčešće žrtve radne eksploatacije.

Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima biće obeležen na Adi Ciganliji u organizaciji Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima, Crvenog Krsta Srbije i Unitas Fonda.

"U Srbiji se već četvrtu godinu za redom 30. jul obeležava kao Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima i to sa ciljem da se opšta i stručna javnost podseti na postojanje ovog problema, ali i potrebi da svi zajedno radimo na suzbijanju trgovine ljudima", rekao je Vreća.

izvor/tanjug

foto/arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter