Izvor: happy BSC
04.10.2024 u 19:27
0

NARCISOIDNI POREMEĆAJ LIČNOSTI: Kako ga prepoznati i kako se odbraniti od Narcisa

Razgovor s Nedom Ras, vaspitačicom, spisateljicom, blogerkom i žrtvom narcisoidnog zlostavljanja

Narcisoidni poremećaj ličnosti je složen i često skriven iza šarma i manipulacije. Ljudi s ovim poremećajem mogu biti izuzetno destruktivni prema svojim partnerima, porodici i prijateljima.
Nedavno sam razgovarala sa Nedom Ras, vaspitačicom i blogerkom, koja je i sama prošla kroz iskustvo narcisoidnog zlostavljanja. Ona je otvoreno podelila svoja saznanja o tome kako prepoznati narcisoidne osobe i kako se suprotstaviti njihovom nasilju – bilo verbalnom, emocionalnom, fizičkom ili ekonomskom.
Kako prepoznati osobu s narcisoidnim poremećajem ličnosti?
Osobe s narcisoidnim poremećajem ličnosti često imaju napumpani ego, nedostatak empatije i preteranu potrebu za divljenjem. Iako se na prvi pogled mogu činiti šarmantnim i harizmatičnim, njihova prava priroda se često otkriva tek kasnije.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Neda Ras (@neda_ras___)

Evo nekoliko ključnih znakova koje Neda ističe:
1. Manipulacija i kontrola – Narcisi koriste emocionalne trikove kako bi kontrolisali druge, često igrajući na osećanja krivice ili straha.
2. Gaslighting – To je oblik psihološke manipulacije u kojem zlostavljač čini da se žrtva oseća nesigurno u vlastitu percepciju stvarnosti, često poričući događaje ili umanjujući osećanja žrtve.
3. Eksploatacija – Narcisi često koriste druge ljude kao sredstvo za postizanje svojih ciljeva, ne uzimajući u obzir osećanja ili potrebe drugih.
4. Preterana osetljivost na kritiku – Iako mogu izgledati samouvereno, narcisi su izuzetno osetljivi na bilo kakvu kritiku i brzo se ljute ili povlače.
Kako se suprotstaviti narcisoidnom nasilju?
Neda naglašava da su suočavanja sa narcisoidnim zlostavljačem izuzetno izazovna, ali postoje strategije koje mogu pomoći. Evo nekoliko ključnih saveta:
1. Postavite čvrste granice
Narcisi će testirati i prelaziti granice koliko god im to dozvolite. Postavljanje jasnih i nepokolebljivih granica je prvi korak. Ne bojte se reći „ne“ i ne objašnjavajte se previše, narcisi često koriste objašnjenja kao način da vas „uvedu u raspravu“ i kontrolišu razgovor.
2. Ne ulazite u rasprave
Narcisi vole raspravljati kako bi vam pokazali da su uvek u pravu i da su pametniji. Neda savetuje da ne ulazite u beskorisne debate s narcisoidnim osobama jer oni retko priznaju grešku. Umesto toga, ostanite smireni i ne dajte im emocionalnu reakciju koju traže.
3. Ne preuzimajte odgovornost za njihovo ponašanje
Jedna od taktika narcisa je da krivicu prebace na vas – za sve. Važno je shvatiti da njihovi problemi nisu vaša odgovornost i da ne smete osećati krivicu zbog njihovog ponašanja. Prepoznajte njihove manipulacije i ne dozvolite da vas uvuku u začarani krug osećaja krivice.
4. Potražite podršku
Narcisoidno zlostavljanje može biti izuzetno iscrpljujuće i ostavlja vas izolovanim. Potražite podršku od prijatelja, porodice, ili čak terapeuta kako biste dobili objektivnu perspektivu i emotivnu pomoć. Neda je istakla važnost podrške i kako joj je to pomoglo da izađe iz toksičnog odnosa.
5. Ekonomska nezavisnost
Jedan od načina na koji narcisi održavaju kontrolu je ekonomsko nasilje. U toj situaciji, Neda savetuje rad na vlastitoj ekonomskoj nezavisnosti, što vam daje slobodu i moć da napustite destruktivan odnos.
Emocionalno i fizičko nasilje: Gde povući crtu?
Emocionalno nasilje je često suptilnije od fizičkog, ali ostavlja jednako duboke ožiljke. Neda je govorila o tome kako narcisi koriste uvrede, poniženja i manipulacije kako bi poljuljali samopouzdanje svojih žrtava. Ključno je prepoznati te obrasce i ne dozvoliti da vas uvuku u vrtlog sumnje u sebe samog
Kada je u pitanju fizičko nasilje, povlačenje crte je jasno – nikakvo fizičko nasilje nije prihvatljivo. Ako ste žrtva fizičkog nasilja, odmah potražite pomoć, bilo kroz prijatelje, porodicu, ili nadležne institucije.
 Zaslužujete mir i poštovanje
Suočavanje s osobom koja ima narcisoidni poremećaj ličnosti može biti izuzetno teško, ali važno je prepoznati da zaslužujete da budete voljeni i poštovani. Kroz razgovor s Nedom Ras, postalo je jasno da izlazak iz ovakvih toksičnih odnosa nije lak, ali je moguć. Ključ je u prepoznavanju manipulacija, postavljanju jasnih granica, traženju podrške i izgradnji sopstvene emotivne i ekonomske nezavisnosti.
Narcisi možda žele da vas slome, ali vi imate moć da se ponovo izgradite – jači, mudriji i svesniji svoje sopstvene vrednosti
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter