Izvor: Happy BSC
07.01.2021 u 07:36
0

NARODNI OBIČAJI: Ovako Srbi praznuju najradosniji pravoslavni praznik Božić!

Božić je praznik rođenja novog života, dece i detinjstva, roditeljstva. Zato imamo i pregršt običaja koji su upravo vezani za to da se sačuva i uveća porodica i imanje domaćina. Pripreme počinju već početkom četrdesetodnevnog posta. Sam Božić se slavi tri dana. Tada se izbegavaju prepirke, zavađeni se mire, svi se u ovom duhi pozdravljaju rečima:

“Mir Božji, Hristos se rodi”, a na to se odgovara – “Vaistinu se rodi”!

PROČITAJTE JOŠ I…

TRAMP pozvao NACIONALNU GARDU da interveniše ispred Kapitol Hola! (FOTO)

PANIKA U VAŠINGTONU: Ranjena žena, dojava o bombi, haos ispred Senata! (VIDEO)

HAOS NA ULICAMA AMERIKE: Policija upucala ženu u vrat! (VIDEO)

SUKOB TRAMPOVIH PRISTALICA I POLICIJE Stotine ljudi probilo barikade blizu Kongresa (VIDEO)

OBIČAJI PEČENICA

Pečenica, za koju se po tradiciji u našem narodu najčešće bira prase ili jagnje, u narodu se naziva još i veselica. Peče se na tucindan, 5. januara, a na Božić se služi. U našoj tradiciji postoji običaj da se na božićnoj trpezi ne smeju naći guska, patka, ćurka ili bilo kakva piletina, zbog verovanja da je pernata živina simbol nazadovanja i rasturanja kuće, jer kljuca i baca zemlju iza sebe.

BADNJAK

“Unošenje badnjaka u kuću na Badnje veče vuče korene još iz predhrišćanskog doba, kada se hrast poštovao kao najsvetije drvo. Preneseno u hrišćanstvo, hrast je drvo koje је Josif zapalio da bi zagrejao pećinu u kojoj je upravo rođen Isus. Ovo vezivanje za toplotu  plamena i iskričavo paljenje badnjaka na dan Božića donosi domu i ukućanima zdravlje i napredak. Predstavlja ponovno  rađanje”, navodi etnolog Veselin Čajkanović.

ČESNICA 

Hleb u srpskoj tradiciji ima veoma važnu ulogu. To je duhovna hrana čije deljenje je čin vere, nesebičnosti i skromnosti. Upravo tako i česnica predstavlja sećanje na hleb kojim je Bogorodica ponudila mudrace. Domaćica ovu pogaču umesi rano na božićno jutro i u nju stavlja paricu, koja priziva bogatstvo i napredak u kući. Nikada se ne seče, već česnicu lome svi ukućani zajedno, a veruje se da je posebno srećan onaj ko paricu nađe.

BOŽIĆNA PŠENICA

Još jedan od simbola radosti rođenja Isusa je zelena pšenica, koja treba da krasi božićnu trpezu. Običaj je da se sadi 17. decembra, na dan Svete Varvare, ili 19. decembra, na Svetog Nikolu, da bi bilo bujno i zeleno do Božića.

POLOŽAJNIK

Prva osoba koja na božićno jutro dođe u kuću je položajnik. Unosi zdravlje, sreću i boljitak za celu porodicu. Predstavlja mudrace koji su došli na poklonjenje tek rođenom Isusu. Položajnik je prvi vesnik radosti s kojom se slavi Božić, biramo ga unapred kao dragu, blisku osobu našoj porodici, vesnika dobre godine. Obavezno je da ga domaćin pri odlasku daruje.

NARODNI OBIČAJI

Božić je praznik rođenja novog života, dece i detinjstva, roditeljstva. Zato imamo pregršt običaja koji su upravo vezani za to da se sačuva i uveća porodica i imanje domaćina. Pripreme počinju već početkom četrdesetodnevnog posta. Sam Božić se slavi tri dana. Tada se izbegavaju prepirke, zavađeni se mire, svi se u ovom duhu pozdravljaju rečima:

“Mir božji, Hristos se rodi”, a na to se odgovara – “Vaistinu se rodi!”

Božić je najradosniji pravoslavni praznik.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter