Izvor: NOVOSTI
25.10.2024 u 20:00
0

NARODNO VEROVANJE KAŽE: Toplo vreme za Petkovdan donosi oštru zimu

Toplo vreme na Petkovdan ne sluti na blagu zimu – naprotiv

U nedelju, 27. oktobra, pravoslavni hrišćani i Srpska pravoslavna crkva praznuju dan Prepodobne mati Paraskeve, poznate u narodu kao Sveta Petka.

OBJAVLJEN DIZAJN NOVČANICE BRIKSA: Putin dobio jedan od prvih primeraka

Ova svetiteljka, zaštitnica žena, ostala je upamćena kao milosrdna i požrtvovana osoba koja je ceo svoj život posvetila pomaganju bolesnima i siromašnima.

Za mnoge verujuće Srbe, dan Svete Petke nosi poseban značaj jer se veruje da ona pomaže u nevoljama i donosi utehu u teškim vremenima.

Bablje leto

Ako se dani oko praznika Svete Petke poklope s toplim i prijatnim vremenom, narod to zove Babino ili Bablje leto.

Ovaj prirodni fenomen označava kratak povratak skoro letnjih temperatura, koje donose poslednje lepe dane pre dolaska zime.

Veruje se da toplo vreme u ovom periodu nagoveštava dugu i hladnu zimu. Seljaci širom Srbije koriste ovakve dane za završetak poljskih radova i pripremu domaćinstava za predstojeći mraz i sneg.

Prema starim običajima, toplo vreme na Petkovdan ne sluti na blagu zimu – naprotiv, veruje se da nas posle Babljeg leta očekuju ozbiljni snegovi i niske temperature.

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), Srbija će u nedelju i narednim danima uživati u prijatnim i sunčanim vremenskim uslovima. Za vikend se očekuje pretežno sunčano vreme sa blagim jugoistočnim vetrom.

U subotu, 26. oktobra: Najviša dnevna temperatura biće do 24°C, dok će najniža biti između 7 i 12 stepeni. Po kotlinama i dolinama reka moguće su jutarnje magle, posebno na jugu Srbije. U nedelju, 27. oktobra (Petkovdan): Očekuje se sunčano i toplo vreme, sa maksimalnim temperaturama koje će dostizati čak 23–24°C, što je iznad proseka za treću dekadu oktobra.

Tokom naredne sedmice, hladna jutra donose prizemni mraz u nižim predelima, a u kotlinama je moguća magla koja će se ponegde zadržavati i tokom dan

Upravo zato su ovi poslednji topli dani dobrodošli, jer omogućavaju seljacima da na vreme završe poslove i pripreme kuće i štale za zimu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter