Izvor: Politika
21.08.2024 u 11:54
0

NE DELITE FOTOGRAFIJE S ODMORA: Budite oprezni da ne bi bili zloupotrebljeni

Objavljivanje fotografija na mreži je dragocen način da se povežete sa drugima, a njihovo deljenje pomaže u održavanju veza sa porodicom i prijateljima.

Objavljivanje fotografija na mreži je dragocen način da se povežete sa drugima, a njihovo deljenje pomaže u održavanju veza sa porodicom i prijateljima. Međutim, neophodno je uspostaviti ravnotežu između održavanja kontakta i prekomernog deljenja. Povodom Svetskog dana fotografije, stručnjaci kompanije Kaspersky pripremili su ključne savete o tome šta bi trebalo uzeti u obzir pre objavljivanja fotografija kako bismo osigurali zaštitu privatnosti i bezbednosti.

 

NOVI KINESKI TRŽNI CENTAR NA NOVOM BEOGRADU: Skoro je završen, uskoro će otvaranje

Nesmotreno objavljivanje fotografija može imati neželjene ishode, kao što su krađa identiteta, privlačenje neželjene pažnje ili doksing, odnosno prikupljanje ličnih podataka u svrhu sticanja koristi. Srećom, takvI rizici se mogu značajno smanjiti tako što se mora postarati da se osetljive informacije uklone sa slika pre njihovog deljenja.

Kako biste poboljšali ličnu bezbednost, bilo bi pametno da izbegnete deljenje fotografija koje bi mogle da otkriju lokacije koje često posećujete, posebno vaš dom. Slike koje sadrže prepoznatljive orijentire, ulične znakove ili geografske oznake mogu potencijalno tačno odrediti gde se osoba nalazi. Čak i suptilni detalji u pozadini mogu nehotice otkriti lokaciju. Da biste smanjili rizike, najbolje je da ove vrste fotografija delite samo sa prijateljima i porodicom i da se odlučite za slike bez prepoznatljivih karakteristika kada ih objavljujete široj publici, savetuju stručnjaci.

Deljenje informacija aktuelnih u realnom vremenu, kao što je trenutna lokacija, koliko dugo će neko biti tu ili kako izgleda, može privući neželjenu pažnju. Bezbednije je ograničiti takva obaveštenja na krug prijatelja. Za širu publiku, razmislite o deljenju ovih obaveštenja nakon što su planovi ostvareni, čime ćete osigurati ličnu bezbednost ali takođe i podeliti iskustva.

Pre objavljivanja fotografija, važno je da ih pažljivo pregledate i uverite se da na njima nisu vidljiva dokumenta, kao što su lične karte, kućne adrese, medicinski kartoni, lekarski recepti, bankovni izvodi ili računi za komunalne usluge. Čak i kada delite slike primljene pošte, paketa ili priznanica, ključno je osigurati da osetljivi podaci nisu vidljivi. Takve detalje bi trebalo strogo čuvati, čak i samo među bliskim prijateljima, jer bi mogli biti zloupotrebljeni ako je nalog kompromitovan.

Kada ste na odmoru, bezbednije je deliti novosti i fotografije samo sa bliskom grupom prijatelja. Odsustvo sa posla i fokusiranje na opuštanje može stvoriti prilike za ciljane napade, npr. neko se može lažno predstavljati na poslu kako bi iskoristio odsustvo te osobe. Brzo reagovanje može biti nemoguće dok ste na odmoru, tako da je najbolje da planove putovanja držite u privatnosti do povratka kući. Kasnija iskustva se onda mogu podeliti sa širom publikom bez ugrožavanja bezbednosti.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter