Izvor: Ona
04.09.2024 u 22:04
0

NE KVARITE DETETU TRENUTAK SREĆE: Nemojte ovo odmah pitati

Ne, nećete biti "loš roditelj", samo se opustite i dozvolite detetu da ispolji prvi nalet radosti

Došlo je i to vreme kada deca, ali vrlo i roditelji, kreću u nove školske pobede i menja se atmosfera u domu. Isto to važi i za one koji su svoje mališane počeli da ispraćaju u vrtić, što je prvi korak socijalizacije deteta sa drugom decom, vršnjacima i ljudima generalno van doma i porodice.

Međutim, da li ste nekada čuli da ne treba detetu da postavljate ono čuveno pitanje: „Šta ste danas radili?„? Iako zvuči nezamisivo da ne upitate dete kako mu je bilo u novom okruženju danas ili da li su nešto zanimljivo radili, a pogotovo što nijedan roditelj ne želi da bude slika onog „nezainteresovanog roditelja“.

Deluje toliko normalno i prirodno da nekoga koga volite najviše na celom svetu, a niste ga videli čitav dan, pitate kako je proveo vreme. Mnogi to posmatraju i kao način da se deca nauče osnovnoj kuturi i lepom ponašanju – uljudno je pitati nekoga koga sretneš kako je i šta radi. No, jeste li primetili da često na ovo pitanje dobijete kao odgovor jedno kratko: „Ništa“. Pa, ako odrasli ljudi ne mogu u trenutku da se sete šta je to novo što im se dešava i što bi trebalo da vam saopšte, kako očekujete to od male dece?

Dakle, ono što pre svega treba da znate, jeste da vaše dete, ako je mlađe od pet godina, živi u trenutku. To znači da, kada dođete da ga pokupite iz vrtića, on uživa baš u tom trenutku kada ponovo ugleda vas, najvažniju osobu u svom životu. Ne kvarite mu radost postavljanjem pitanja o tome šta je radilo tog dana, već ga pustite da uživa u tome što je ponovo s vama, a vi učinite isto. Treba prepustiti detetu da kasnije samo ispriča šta se dešavalo u školi ili vrtiću, što će se sigurno desti, jer deca vole da podele svoje priče sa vama.

Osim što ćete detetu oduzeti taj momenat sreće, verovatno nećete dobiti ono što ste tražili. Jer vaše dete neće imati spreman odgovor pošto mu je sekund pre nego što ste ga pitali na pameti bilo jedino to koliko je lepo što vas ponovo vidi. Deca uživaju u trenutku i nisu u stanju da, kad im postavite ovakvo pitanje, odgovore onako kako biste očekivali. Sposobnost da opišu svoj dan u vrtiću i ponove ono što im se tamo dešavalo imaju starija deca.

Osim toga, ako im to pitanje postavljate svakog dana, može im postati odbojno jer će osećati obavezu da daju neki odgovor iako ga u tom trenutku nemaju. Tako stvarate nepotreban pritisak. Ako dete zna da ćete ga, čim dođete u vrtić, odmah pitati šta su danas u radili, postoji i mogućnost da će odgovoriti nešto što možda zna da bi vam se dopalo ili će pomenuti neku aktivnost koje se prvo seti.

Kada dođete po njega, pokažite mu koliko ste i vi ssrećni što ste nakon toliko vremena ponovo zajedno. Prilikom drugih aktivnosti, kao što je na primer ručak, pričajte pomalo o svom danu i pravite pauze između prepričavanja i pominjanja detalja, jer tako dajete prostora da dete izrazi želju da isto to čini i da vama ispriča deo svog dana.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter