Izvor: KURIR
04.07.2024 u 08:14
0

NEBO NAD GRČKOM SE ZACRNILO: Izdato hitno upozorenje

Grčku će danas pogoditi stravične oluje, a građanima i turistima već je upućeno upozorenje u vidu SMS poruke. Juče se povodom očekivanog nevremena oglasio i ministar za klimatsku krizu i civilnu zaštitu Vasilis Kikilias.

Srpski turisti koji trenutno borave u Grčkoj, već su putem društvenih mreža počeli da dele fotografije i snimke nevremena koje se sprema, a haos je počeo ranom zorom.

Kako se vidi na fotografijama koje turisti dele u Fejsbuk grupi „Grčka info“, na nebu iznad Sartija već se pojavila pijavica!

„Takozvana Pijavica ili Tromba, česta pojava na Halkidikiju“, piše u jednom od komentara.

Nebo se zacrnilo, kataklizmični prizori

U Sartiju se nebo zacrnilo, a oblaci deluju kataklizmično. Kako javljaju naši turisti, situacija je ista i u Polihronu i Pefkohoriju.

Kako navode turisti, situacija deluje „nerealno i neprirodno“.

Sprema se stravično nevreme

Prema prognozama, najveći problemi će se pojaviti u jutarnjim časovima na Halkidikiju i susednim oblastima (odnosno južnim oblastima okruga Solun, Ser, Kavala i Sporadi), dok će se od podneva do kasno uveče pojave proširiti na Ftiotidu, Fokidu, Vojotiju, Atiku, Korintiju i Argolidu.

Posebna pažnja je potrebna zbog ove oluje, posebno u vezi sa munjama na kopnu i moru. Za bolju informisanost o zaštiti od munja, građani mogu posetiti sajt Civilne Zaštite“, dodaje se u saopštenju ministra.

„Činjenica da smo do juče imali velike požare, a sutra ćemo se suočiti sa ekstremnim kišama, pokazuje veličinu klimatske krize koju sada doživljavamo u našoj zemlji“, naveo je Kikilias.

Uskoro će se sastati Koordinacioni odbor Civilne Zaštite, kako bi Vatrogasna služba, Obalska straža, ELAS, naravno Oružane snage i Lokalna samouprava prvog i drugog nivoa bili u maksimalnoj pripravnosti, zaključue se u saopštenju.

Hitno upozorenje stiglo turistima, pratite ova uputstva

Građanima i turistima u Solunu, Larisi i drugim oblastima severne Grčke stiglo je upozorenje u vidu SMS poruke za hitne slučajeve zbog nevremena koje se očekuje u toku dana.

U poruci je navedeno da se vremenske neprilike, poput grada i grmljavine, očekuju od ranih jutarnjih sati do podneva, prenosi Katimerini.

„Izbegavati prelaženje bujica i potoka, pešice ili vozilom, tokom nevremena i padavina, rad i aktivnosti na otvorenom. Trebalo bi izbegavati prolazak ispod velikog drveća i postavljenih znakova. Ne držati uključene električne uređaje ili telefon, jer grom može proći kroz žice. Izbegavati dodirivanje vodovodnih cevi (kuhinja, kupatilo), jer su oni provodnici struje“, navodi se u upozorenju.

ZAŠTO JE AMERIKANAC IZABRAO SRBIJU ZA ŽIVOT: Ovde su svi opušteniji

Dodaje se i da je savet, ako se neko nađe na otvorenom tokom nevremena, da se ne približava metalnim predmetima, kao što su automobili, bicikli ili oprema za kampovanje, kao i da ako je neko u moru, trebalo bi odmah da izađe.

Nevreme se očekuje i u Tesaliji, na ostrvima Sporadi, centralnoj i istočnoj Stereji (uključujući Atiku), istočnom Peloponezu i na Eviji.

Kako ERT prenosi, u centralnim, istočnim i severnim predelima predviđaju se kiše i oluje, a od večeri se očekuje postepeno slabljenje.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter