NEVEROVATNO! Policija pustila pijanog vozača, stručnjak otkrio ko je ugrožen
Belgijanac je oslobođen optužbi za vožnju u pijanom stanju nakon što je utvrđeno da pati od izuzetno retkog stanja u kom telo samo proizvodi alkohol (auto-brewery syndrom - ABS), rekao je njegov advokat.
Naš toksikolog objasni je o čemu se tačno radi i koje grupe ljudi mogu da imaju ovaj problem koji može da dovede do povećanja alkohola u krvi čak i nakon pojedenog parčeta torte!
Anse Geskajer je u ponedeljak rekla da je u „još jednoj nesrećnoj koincidenciji“ njen klijent zaustavljen zbog „alkohola“, ali su tri lekara koja su ga nezavisno pregledala potvrdila da ima ABS.
Sindrom stomačne fermentacije
U pitanju je sindrom auto-vrenja, poznati i kao sindrom stomačne fermentacije. Kako objašnjavaju lekari, sa tim sindromom ljudi se rađaju, a ono što je za njega karakteristično jeste da proizvode istu vrstu alkohola koji se nalazi u alkoholnim pićima, ali da generalno manje osećaju njegove efekte.
Toksikolog dr Radomir Kovačević ističe da je to veoma redak sindrom i da nastaje u slučajevima kada ne postoji dobra bakterijska flora u digestivnom traktu.
NAŠLA DEČJI NOVČANIK PUN PARA: Prešla 15 kilometara da bi ga vratila ubrzo je dobila poziv iz Slovenije
Kako je objasnio, gostujući ne „Prva TV“, ukoliko nema određenih enzima, hrana koja se unese u organizam ne može da se svari kako treba, pa dolazi do fermentacije šećera i organizam produkuje alkohol.
– Najlakše se vare ugljeni hidrati i kada uđu u organizam, a nema dovoljno tih enzima, dođe do fermentacije šećera i organizam produkuje alkohol – kaže dr Kovačević.
Najbitniji je metabolizam i genetika, ističe dr Kovačević.
Ugroženi oni sa opalom funkcijom pankreasa i jetre
– Ovaj sindrom je jako redak, ali nije nepoznat. Ono što treba da se kaže jeste i da on može da se razvije kod svakog kome je opala funkcija pankreasa i jetre. Kada nema enzima koji treba da se razlože i da razgrade hranu koja uđe u organizam razvijaju se drugi procesi – objašnjava dr Kovačević.
Kako ističe, to nije inverzija procesa, već sve to postoji u organizmu, pa je tako i moguće da organizam produkuje i stvori određenu količinu alkohola.
– Kada se alkohol stvori, on vrlo brzo ulazi u apsorpciju. Čovek u tom slučaju, ako pojede tortu recimo nije pijan, ali je to minimalna količina. Taj šećer nije slobodan, već se nalazi u sklopu kompletne hrane i to samo minimalna količina – kaže dr Kovačević.
Iako je sindrom poznat, ističe da ga veoma mali broj lekara poznaje i to ne samo u Srbiji, već svuda u svetu.
– Dokazati da je organizam takav potrebna je oprema i savremeni aparati. Ono što je taj pravni aspekt – kako je moguća detekcija na putevima. Tada je bitno prisustvo alkohola u organizmu dokazati analizom krvi i mokraće. Ni u kom slučaju dokazivati alkotestom – kaže dr Kovačević za „Prva TV“.
Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.
Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74