Izvor: HAPPY BSC
07.03.2022 u 08:49
0

OBIČAJ SA HILANDARA U POSTU ZA KOJI NISTE ZNALI, A NOSI MOĆNU PORUKU! Ova slika SRPSKE SVETINJE otkriva sve (FOTO)

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas počinju Veliki ili Časni (Vaskršnji) post, koji traje sve do Vaskrsa koji je ove godine 24. aprila.

Post za pravoslavnog hrišćanina je jedno od sredstava koja mu pomažu u izgrađivanju svog spasenja. Post kao uzdržavanje od izvesne vrste hrane na neko vreme postoji skoro i kod svih drugih religija, i u raznim oblicima, i to uglavnom kao izraz kajanja i tuge, kao sredstvo umilostivljenja, čišćenja i dolaska do višeg stepena duhovnog saznanja i uzrastanja.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

O postu se dosta govori i u Starom i u Novom zavetu, što jasno pokazuje da je post božanska ustanova i odredba.

Međutim malo je onih ljudi koji znaju za jedan veoma star običaj na Hilandaru kada je reč o postu. 

Naime, u jednoj od najvećih srpskih svetinja, na Hilandaru je običaj da se tokom posta postavljaju zavese ispred svih ikona koje imaju zlatne ili srebrne okove, kako oni ne bi, svojim sjajem, narušavali mirnoću posta.

Da li ste znali za ovaj običaj?



PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter