Izvor: Kurir
02.06.2024 u 16:00
0

OGLASIO SE RHMZ, UPOZORENJE ZA OVE GRADOVE! Upaljen CRVENI METEOALARM

Ministarstvo unutrašnjih poslova prosledilo je upozorenje gradskim i opštinskim štabovima za vanredne situacije za preduzimanje svih preventivnih i operativnih mera u cilju spremnosti za eventualno suočavanje sa rizikom i posledicama, na osnovu najave Republičkog hidrometeorološkog zavoda za pojavu intenzivnih pljuskova i veće količine padavina za danas i sutra, a koje mogu prouzrokovati potencijalne bujične poplave.

Naime, RHMZ je najavio narandžasto upozorenje na grmljavinske nepogode sa pljuskovima danas poslepodne i uveče, za područje Rasinskog, Nišavskog, Topličkog, Pirotskog, Jablaničkog i Pčinjskog upravnog okruga kao i crveni meteoalarm u ponedeljak, 3. juna, za Pomoravski, Podunavski, Braničevski, Borski i Zaječarski upravni okrug, dok se u svim ostalim upravnim okruzima predviđa narandžasti meteoalarm, stoji u saopštenju MUP-a.

RED SUNCA, RED KIŠE, A PONEGDE I MUNJA: Vremenska prognoza za nedelju, 2. jun.

Kako se prognozira, u ponedeljak će doći do pojave intenzivnih pljuskova i veće količine padavina za kratko vreme (≥ 20 l/m² u periodu do 3h), krupnog grada (prečnika > 5 cm) i olujnog vetra u oblasti najjačih oblačnih razvoja. S obzirom na najavljenu prognozu vremena, može se očekivati izazivanje bujičnih poplava i poteškoća u urbanim sredinama, saobraćaju i transportu, odlaganje već planiranih poljoprivrednih aktivnosti, kao i rizik od udara groma, pojave vatre i problema u telekomunikacijama. Napominjemo da ovakve vremenske pojave mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja, naveli su iz MUP-a.

Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na građane da budu oprezni i da prate najave i instrukcije Republičkog hidrometeorološkog zavoda i ostalih nadležnih organa.

Oglasio se RHMZ

Kako stoji na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, pljuskovi i grmljavine danas posle podne i uveče tek ponegde mogu biti praćeni gradom, a najnestabilniji dan biće sutra uz pojavu intenzivnih pljuskova i veće količine padavina za kratko vreme uz (krupan) grad i olujni vetar u oblasti najjačih oblačnih razvoja.

Na Hailz_srbija takođe je objavljeno upozorenje za „ekstremno vreme širom Srbije“ tokom sutrašnjeg dana.

Kako oni navode, u ponedeljak će deo Srbije biti u najvećem riziku od ekstremnog vremena. U ovom trenutku, područja koja bi mogla da imaju značajan vremenski događaj su:

  • Region istočno od Velike Morave
  • Veći deo centralne Srbije
  • Južni i srednji Banat
  • Beograd sa okolinom
  • Nišavski okrug, Toplički okrug i Jablanički okrug

Zone koje će sigurno biti pošteđene velikih nepogoda su:

  • region severno od linije Novi Sad-Zrenjanin
  • prostor jugozapadne Srbije 50ak km od granice sa Crnom Gorom
  • veći deo Kosova i Metohije Jedini faktor koji može da spreči razvoje oluja je duže zadržavanje slojaste oblačnosti koja bi omela dnevno zagrevanje. Olujni sistemi će se u ponedeljak popodne i predveče premeštati velikom brzinom (70-90 km/h) sa jugozapada prema severoistoku

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter