Izvor: ALO
08.06.2024 u 14:06
0

OTKRIVENA DUGO ČUVANA TAJNA BEOGRADA Priča o misterioznim stubovima na Terazijama, evo šta oni zapravo predstavljaju!

Preko beogradskih Terazija protutnjale su mnoge decenije tokom kojih se gradilo, rušilo, dograđivalo, naseljavalo i raseljavalo

Iako su se mnoge stvari menjale, hotel “Moskva” je ostao konstanta ovog mesta. Čak i drugi simbol ovog trga, Terazijska česma, nije uvek bio prisutan.

Jedan od zanimljivijih aspekata istorije Terazija su tajanstveni “tornjevi” ili “stećci” koji se pojavljuju na nekim starim fotografijama, a na drugima iz istog vremenskog perioda ih nema.

Ovi „obelisci“ su postavljani kao dekoracija prilikom obeležavanja rođendana kralja Petra II Karađorđevića tokom tridesetih godina prošlog veka.

 

MINISTRI U OBE VLADE RAZMENILI POTPISANA DOKUMENTA: Svečanosti prisustvovali predsednici Vučić i Dodik

Tornjevi na Terazijama nisu bili jedinstveni.

Postavljani su kao privremena dekoracija od drveta, oslikana da izgledaju kao da su od kamena ili nekog trajnijeg materijala. Za njihovu izradu uglavnom su bili zaduženi pozorišni scenografi.

Detalji o ovim instalacijama mogu se naći u opisu proslave rođendana kralja Petra II iz „Politike“ od 6. septembra 1940. godine

Tada je prestonica dobila svoj čarobni izgled, a Terazije su ostavile najlepši utisak sa centralnim stubom sred vodoskoka, ukrašenim državnim grbom, krunom i statuama sokola.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter