Izvor: Alo
18.09.2024 u 09:21
0

OVAJ CIKLON JE NAPRAVIO MNOGO PROBLEMA SREDNJOJ EVROPI: Meteorolog Slobodan Sovilj otkrio da li ciklon stiže u Srbiju

Zbog obilnih padavina u srednjoj Evropi, raste vodostaj Dunava i u našoj zemlji. Naša korita su faktički bila prazna, tako da ne očekujemo veće probleme, rekao je načelnik Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić.

Da li postoji slična opasnost za našu zemlju i kakvo nam vreme predstoji, odgonetnuo je meteorolog Slobodan Sovilj.

ČEKA SE ČAK ČETIRI SATA: Velike gužve na granicama, naoružajte se strpljenjem

– Ovaj ciklon koji je napravio dosta problema Srednjoj Evropi, trenutno je u fazi slabljenja, tako da u tim krajevima dolazi do razvedravanja, pa narednih nedelja neće biti padavina. Kada je reč o našoj zemlji, padavine očekujemo na zapadu, ali i na jugu, Srbije i one će biti u vidu kratkotrajnih lokalnih pljuskova, popraćene grmljavinom. Međutim, to nije količina padavina koja dostiže upozoravajuće nivoe. U suštini, situacija je u praćenju, dobro je sa ovog aspekta što su naša korita bila prazna, i onda je lakše da te velike vode prebrodimo na pravi način. U svakom slučaju, dobra je vest da u tim krajevima neće biti daljih padavina – započeo je Sovilj, pa nastavio:

– U Srbiji se vraćaju temperature između 20 i 25 stepeni, a početkom naredne nedelje biće i do 28, imaćemo u pomoravlju, na jugu Banata, jak jugoistočni vetar. Ova situacija je mogla da se prognozira, a naše službe su tri-četiri dana ranije izdala upozorenja na izuzetno obilne padavine, a zahvaljujući tom sistemu, ta informacija je došla do ljudi. Ove poplave u Evropi su odnele pojedine žrtve, ali svakako daleko manje nego u nekim prethodnim decenijama na slične situacije, kada ovakvih sistema za ranije upozorenje nije bilo.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter