Izvor: kurir
13.06.2024 u 07:45
0

PATRIJARH PORFIRIJE PREDVODI LITIJU KROZ BEOGRAD Pogledajte kako će se obeležiti Spasovdan!

Proslava gradske slave Spasovdan u Beogradu

Danas će se u Beogradu proslaviti gradska slava Spasovdan, a centralni događaj će biti prolazak litije kroz centar grada. Vaznesenje – Spasovdan je verski praznik koji se obeležava 40 dana posle Uskrsa, a simbolizuje poslednje javljanje Isusa Hrista njegovim učenicima.

Spasovdan se slavi u znak sećanja na dan kada je srpski despot Stefan Lazarević dobio Beogradsku tvrđavu od kralja Ugarske Žigmunda 1403. godine i proglasio Spasovdan za slavu grada. Ovaj praznik ima poseban značaj za Beograđane jer simbolizuje istorijske događaje i važne trenutke u razvoju grada.

DANAS JE SPASOVDAN I CRVENO SLOVO: Ovo su svi običaji!

 

U Hramu svetog Save će se održati sveta arhijerejska liturgija u 9.00, a zatim će u 14.00 u Skupštini Grada biti održano sečenje slavskog kolača koje će prisustvovati predsednik Privremenog organa Beograda Aleksandar Šapić, patrijarh Porfirije i premijer Miloš Vučević. Vrlo značajan događaj je i litija koja će krenuti od Vaznesenjske crkve u 19.00 sati, a predvodiće je patrijarh Porfirije.

Ova gradska slava je obnovljena 1993. godine, nakon 46 godina, što predstavlja povratak tradiciji i važan kulturni momenat u životu grada Beograda. Litija koja će proći kroz centralne gradskie ulice predstavljaće poseban doživljaj za vernike i građane Beograda, ističući duh zajedništva i tradicije.

Ovaj praznik, osim verskog značaja, ima i poseban kulturni i istorijski značaj za Beograd, te će proslava Spasovdana biti prilika da se građani podsete bogate istorije i tradicije grada.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter