Izvor: ESPRESO
31.05.2024 u 14:07
0

POD KOJIM USLOVIMA PUTNICI IMAJU PRAVO NA ODŠTETU AKO SE POVREDE U GRADSKOM PREVOZU? Naknada ide i do 130.000

Kada se putnik povredi u vozilima javnog gradskog prevoza, prvo treba da se obrati vozaču

Kada se putnik povredi u vozilima javnog gradskog prevoza, prvo treba da se obrati vozaču, koji će pozvati Hitnu pomoć i policiju, a oni će napraviti zapisnik. Vozač će pored toga pozvati i dispečerski centar, gde će se evidentirati događaj. Bez toga nema odštete.

Stubline, Mali Požarevac, Trošarina, mesta su na kojima su se u proteklih deset dana dogodile saobraćajne nesreće, u kojima je bilo poginulih i na desetine povređenih. Svi oni imaju pravo na odštetu i to po dva osnova.

Prvi je obavezno osiguranje vlasnika motornih vozila za štete pričinjene trećim licima, drugi – obavezno osiguranje putnika u javnom prevozu. Potrebno je da putnici odu u poslovnicu osiguravajuće kuće, pokažu lična dokumenta i donesu lekarsku dokumentaciju.

Kada pogine vozač autobusa, a za udes je odgovoran drugi vozač, pravo na odštetu imuju i članovi porodice, a procedura je ista kao i za putnike. Pravo na odštetu mogu da ostvare zbog povreda, pretrpljenog bola i straha, naruženog izgleda, trajnih posledica.

„Ukoliko nema nekih trajnih posledica, ali je neko pretrpeo bol i strah, to su naknade u iznosu od 120.000 do 130.000 dinara. Kada je u pitanju obavezno osiguranje putnika u javnom prevozu, ugovorena suma osiguranja za invaliditet je u minimalnom iznosu od 16.000 evra. To praktično znači da po jednom procentu invaliditeta putnik može računati na naknade od 160 evra“, rekao je Milorad Radić, direktor Direkcije za naknadu štete „Dunav osiguranja“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter