Izvor: Ona
11.09.2024 u 21:49
0

POGINULO 72 RADNIKA RESTORANA: Osoblje govorilo čak 60 jezika

72 člana osoblja, koje je bilo poznato po tome što je govorilo više od 60 različitih jezika poginulo je u napadu na Njujork 11. septembra 2001. godine

Prozori sveta („Windows of the wordl“) nalazio se na 107. spratu Severne kule Svetskog trgovinskog centra i smatran je jednim od najboljih restorana fine kuhinje u Njujorku, pa čak i Sjedinjenih Država u celosti.

Osoblje je bilo poznato po tome što je govorilo više od 60 različitih jezika, zbog čega su ga zvali „male Ujedinjene nacije“. Još davne 1976. Njujorški magazin objavio je naslovnu priču pod nazivom „Najspektakularniji restoran na svetu“.

I sve to je kao rukom odnešeno u 8:46 ujutro 11. septembra 2001. kada se avion srušio na Severni toranj. Svih 79 ljudi na 107. spratu je umrlo, uključujući i 72 člana osoblja. Veruje se da je čuvena fotografija „Čoveka koji pada” jedan od radnika u restoranu na osnovu njegove uniforme.

Glavni deo restorana koji se prostirao na  4,600 kvadratnih metara gledao je na sever i istok, omogućavajući gostima da ekskluzivan pogled na horizont Menhetna. Postoja je obavezan kodeks oblačenja, koji je zahtevao sakoe za muškarce, a sve, od posuđa, tepiha, rasvete, menija i komunikacione opreme dizajnirao je Milton Glejzer.

društvene mreže

 

Manja, intimnija trpezarija, koja se zvala „Wild Blue“ (Divlje plavetnilo) nalazila se na južnoj strani restorana i pružala je spektakularan pogled na spajanje dve reke koje okružuju Menhetn – Hadson i Ist river (Istočna reka).

Restoran je prvi put zatvoren nakon bombaškog napada 1993. godine, u kojem je službenik Vilfredo Merkado poginuo dok je proveravao isporuke u podzemnoj garaži zgrade. Eksplozija je takođe oštetila prijemne prostore, skladišta i parking mesta koje je koristio restoranski kompleks. Nakon toga je prošla renoviranje vredno 25 miliona dolara i ponovo je otvorena 26. juna 1996. godine.

„Prozori sveta“ je uništen kada se Severna kula srušila tokom terorističkih napada 11. septembra 2001. Dok se u restoranu služio doručak za Kongres o finansijskoj tehnologiji, egipatski terorista Mohamed Ata i četiri druga otmičara Al-Kaide zakucali su avione u Severni toranj između 93 i 99 sprata u 8:46 ujutru.

Svi prisutni u restoranu poginuli su tog dana, jer su sve mogućnosti za bekstvo bile onemogućene i momentalno odsečene od ostatka zgrade. Žrtve zarobljene unutar restorana umrle su od trovanja od dima od požara koji je usledio, ili su su se odlučili na skok smrti iz resotrana, ili su poginule u konačnom urušavanju Severne kule.

Nagađalo se da je „Čovek koji pada“, poznata fotografija čoveka obučenog u belu uniformu koji skače sa zapaljene zgrade 11. septembra, zapravo bio zaposlen u „Prozori sveta“. Iako njegov identitet nikada nije konačno utvrđen, verovalo se da je reč o Džonatan Briliju, audio tehničaru restorana, i igrom slučaja mlađi brat Aleksa Brilija, originalnog „G.I.“ iz benda Vilidž Pipl.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter