Izvor:
10.05.2016 u 01:33
0

POSTIGNUT DOGOVOR: SAD i Rusija udvostručuju napore ZA REŠAVANJE KRIZE U SIRIJI

Rusija i Sjedinjene Američke Države danas su postigli dogovor o intenziviranju napora za iznalaženje političkog rešenja za konflikt u Siriji i produženje prekida vatre na čitavoj teritoriji te zemlje, navodi se u zajedničkom saopštenju Vašingtona i Moskve.

"Ruska federacija i SAD su odlučni da udvostruče napore za postizanje političkog rešenja sirijskog konflikta", navodi se u saopštenju kojeg je objavilo rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Te dve države, kopredsedavajuće Međunarodne grupe za podršku Siriji, ukazale su i na napredak postignut na ublažavanju borbi, ali i na "poteškoće koje su registrovane u nekim delovima zemlje, posebno u poslednje vreme, kao i na uporne probleme u obezbeđenju dostavljanja humanitarne pomoći opkoljenim gradovima".

"Kao rezultat toga, odlučili smo da ponovno izrazimo svoju posvećenost prekidu vatre u Siriji i intenziviramo napore da se obezbedi primena tog primirja na teritoriji čitave zemlje", navodi se u zajedničkom saopštenju.

U cilju dostavljanja humanitarne pomoći svim ljudima kojima je ona potrebna, Rusija će "zajedno sa sirijskim vlastima minimizirati avionske operacije na područjima koje uglavnom naseljavaju civili ili strane koje su potpisale sporazum o primirju".

Zvanični Vašington je saopštio da je "posvećen intenziviranju podrške i pomoći svojim regionalnim saveznicima u sprečavanju priliva boraca, oružja i finansijske podrške terorističkim organizacijama na njihovim teritorijama".

Privremeni prekid vatre između snaga sirijskog režima i pobunjenika je stupio na snagu prošle nedelje na području Alepa, nakon što je prethodno dogovoreno primirje od 27. februara propalo.

Izvor:Tanjug
Foto:Wikipedia.org

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter