Izvor: ALO
26.08.2024 u 16:34
0

PRAVI HEROJI: U Srbiji uspešno obavljena prva baj-pas operacija na kucajućem srcu

Operacija je izvedena u petak na Institutu za kardiovaskularne bolesti Vojvodine

Tim kardiohirurga iz Kliničkog centra Srbije Danko Grujić i specijalizant Vojkan Aleksić izveli su zajedno sa kardiohirurzima iz Novog Sada prvu minimalno invazivnu baj-pas operaciju na kucajućem srcu, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja.

PLJUSKOVI IZ RUMUNIJE SE KREĆU PREMA SRBIJI: Evo gde će popodne grmeti i padati

Operacija je izvedena u petak, 23. avgusta na Institutu za kardiovaskularne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici i to je prva takva operacija izvedena u toj zdravstvenoj ustanovi.

Kako se navodi operisan je bolesnik star 76 godina, koji je ranije lečen stentovima od strane interventnih kardiologa, kome je i posle nekoliko godina  urađena hirurška revaskularizacija, minimalno invazivnim pristupom.

„Operativni zahvat je protekao dobro, bolesnik je već aktiviran i sutra će biti otpušten na dalje kućno lečenje. Očekujemo njegov povratak svakodnevnim aktivnostima već za 10 dana. Čast je bilo biti gost Instituta u Kamenici, ustanovi duge i svetle tradicije u srpskoj kardiohirurgiji, nadamo se da ćemo saradnju naših kuća nastaviti. Kolegama iz Instituta stojimo na raspolaganju u daljem radu i usavršavanju iz minimalno invazivne baj-pas hirurgije“, rekao je Grujić.

Grujić je naveo da je upravnik Klinike za kardiohirurgiju Lazar Velicki i njegov tim kardiohirurga napravio veliki iskorak u razvoju minimalno invazivne hirurgije srčanih zalistaka, što je veliki podsticaj za ostale kuće u regionu.

„To je put koji moramo slediti u razvijanju ove oblasti koja predstavlja budućnost u lečenju najtežih srčanih bolesnika. Imamo podršku Ministarstva zdravlja i ministra Zlatibora Lončara za razvoj novih procedura i nabavku opreme za ove operacije. Na nama je da motivišemo mlađe kolege da se upuste u razvoj ove izazovne hirurške grane. To je oblast koja nije u potpunosti razvijena na svetskom nivou, a  predstavlja dobru priliku da izdignemo srpsku kardiohirurgiju na jedan viši nivo prepoznatljiv van granica naše zemlje“, rekao je Grujić.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter