Izvor: Telegraf
19.07.2021 u 12:26
0

PRETE NAM POPLAVE: Na kojim rekama su najveće pretnje?

Kako je jutros objavio Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ) izlivanja na manjim bujičnim vodotocima moguća su danas i sutra.

– Izlivanja na manjim bujičnim vodotocima na slivovima Jadra, Kolubare, Crnice, Lepenice, Lugomira, Resave, Ravanice, Mlave i Timoka sa pritokama tokom 19/20. jula mogući su kratkotrajni nagli porasti vodostaja sa manjim lokalnim izlivanjima – navodi se u hidrološkom upozorenju RHMZ.

VAŽNO

PREMIJERKA SRBIJE I DANAS I SUTRA GOSTUJE U SAD: Očekuju se nove investicije!

VAŽNO: Isključenja struje danas!

NASTAVAK DIJALOGA U BRISELU:Vučić i Kurti sa Boreljom i Lajčakom!

VESIĆ U JUTARNJEM PROGRAMU NA TV HAPPY: Oduzeti licence svima koji su krivi za urušene zgrade na Vračaru!

Sa druge strane, kako se navodi u biltenu preduzeća „Srbijavode“ o stanju na vodotokovima o kojima oni brinu, na pojedinim rekama je već vanredna odbrana od poplava, i to na pet lokacija u Srbiji – na Ljuboviđi u Ljuboviji, na Kolubari u Lazarevcu, na Južnoj Moravi u Leskovcu, na Musinoj reci u Kraljevu i na Rasini u Kruševcu.

PROČITAJTE JOŠ

AUSTRALIJA PRODUŽAVA LOKDAUN: Borba da se zaustavi širenje virusa delta soja!

„RAZUMEM ZAŠTO ŽENE TRPE NASILJE“: Maju Marijanu tukao muž, ona otkrila zbog čega mnoge o tome ćute!

ISPROBAJTE OVAJ KOLAČ: Mekano testo sa sočnim prelivom ostaviće vas bez daha!

PROČITAJTE PAŽLJIVO SAVETE KOZMETOLOGA! Kako da se pravilno sunčate, a da ne naškodite koži!

Ne radi se, međutim, ni o čemu alarmantnom, a pogotovo ne treba strahovati da nas zadesi nemački scenario, iako je na nebu iznad Srbije ciklon iz Nemačke.

Meteorolog kompanije „Veder tu ambrela“ rekao je danas za Telegraf.rs da je potreban  oprez kada su u pitanju samo mali tokovi, takoreći potoci, koji se pri jakim kišama pretvore u bujične reke.

– U urbanim sredinama zbog dosta betona voda nema gde da otekne, a odvodni sistemi ne mogu da prihvate tu količinu padavina, te u pojedinim ulicama može da dođe do manjih poplava. Ipak, kad su u pitanju velike reke, tu opasnosti nema. Da bi došlo do izlivanja Dunava, mora da padne velika količina kiše i u Mađarskoj i u Austriji, pa da ta velika količina vode stigne do nas. Ili, na primer, ako je u pitanju Velika Morava, treba da pada kiša u celom njenom toku da bi se izlila, ne samo u određenom delu – zaključio je Đurić.

Meteorolog Marko Čumbrilo kaže da se nad našim prostorima u sklopu ciklona vazduh rotira suprotno od smera kazaljke na časovnik.

– Kao posledica toga nestabilnosti nam sve dok se centar ciklona ne nađe istočnije od regiona danas dolaze sa istoka i jugoistoka. Danas svakako nad pomenutim područjima lokalno treba očekivati veoma jake grmljavinske pljuskove i lokalne vremenske nepogode. Kako su već pale relativno visoke količine kiše, sa ovakvim pljuskovima koji za manje od pola sata mogu dati i preko 30mm taloga, pojava lokalnih poplava, izlivanja planinskih reka, klizišta prekida u saobraćaju je više nego izvesna – napisao je Čubrilo na svom Fejsbuk profilu:

– Ta opasnost od pojave podrumske vode, izlivanja kraćih rečnih tokova, klizišta, prekida drumskog sobraćaja, tučonosnih oluja…prestaje sutra uveče.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter