Izvor: Happy BSC
03.02.2022 u 12:27
0

PSIHOTERAPEUT U EMISIJI „SAVETNIK“: Kako se izboriti sa strahom i depresijom?

Marija Milenković, psihoterapeutkinja, bila je gost emisije „Savetnik“. Sa voditeljem Jovanom Romanićem razgovarala je na temu depresije i anksioznosti. 

Jedan jako veliki problem, strah i depresija. Depresija se vodi kao druga bolest u svetu po broju smrtnosti, a ako su u pitanju samo žene, onda je, nažalost, na prvom mestu. Ovo su strašni podaci, a o tome za vas govori psihoterapeut.

-S obzirom na okolnosti u kojima se nalazimo, mislim da je pandemija mentalnih bolesti tek nešto što će tek doći. Depresija sama po sebi je kompleksno stanje organizma. Koliko depresija šteti našem celokupnom organizmu, imamo porast samoubistava kod mlade populacije. Nadamo se kraju pandemije virusa, a pored samoubistava su tu i druge duševne bolesti i nemogućnost da nastavimo da živimo, rekla je Milenkovićeva.

Depresija nije nešto što olako dolazi, pa je danas nemamo, a sutra imamo. Kako da zaštitimo ljude od depresije?

-Mi smo se trudili da ponudimo stanovništvu razne SOS brojeve telefona gde mogu da se pozovu. Nedovoljno pričamo u prevenciji ovih bolesti u medijima. Depresija ne nastaje preko noći, već postoji dugi niz frustracija koje postoje. Dolazimo u stanje da nam nije do života, ali nismo svesni zašto. U ovim stanjima mogućnosti da čovek sam izađe iz toga su veoma male, treba potražiti pomoć psihijatra. Kada radimo sa klijentima, uvek preporučujemo da potraže i psihijatra, to nije bauk. Ovo stanje mora da se prepozna na vreme i da se leči, rekla je.

-Televizija i mediji su jako uticali da određene grupacije stanovništva (oni koji su već imali problem sa mentalnim zdravljem) da budu osetljiviji na ovu pandemiju. Treba da se lišimo informacija i ljudi koji nas uznemiruju. Ova situacija je jedna vanredna okolnost, mi smo kao u ratu. Suština jeste u tome da se nalazimo u izmenjenim okolnostima. Naše bolnice za očuvanja mentalnog zdravlja su imale SOS brojeve, prve pomoći. Mogli ste da dobijete savete ukoliko ste uplašeni, i psihološku pomoć, rekla je psihoterapeutkinja.

-Jako je važno da što više šetamo, da budemo napolju, da udišemo vazduh. Trudite se da se posvetite tom trenutku, da se podvrgnete disanju. Postoje i razne metode pravilnog disanja koji pomažu kod anksioznosti i straha, preporučila je.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter