Izvor: alo
15.07.2024 u 22:27
0

PUSTINJSKI ĐAVO RUŠI SRBIJU: Nosi sve pred sobom, ovako nešto se retko viđa (VIDEO)

Ova pojava zabeležena je juče u Sjenici, a samo dan ranije i kod Vrbasa

Pojava pod nazivom „pustinjski đavo“ snimljena je juče tokom nevremena u Sjenici. Vrtlog koji podseća na mali tornado nosio je sve pred sobom i dizao veliku količinu prašine. Ipak, mnogi građani uplašili su se od ovog prizora, a istina je da razloga za paniku nema.

Čak i pre dve godine, u leto 2022, u Srbiji je došlo do pojave vetra koji stvara vrtlog prašine što je mnoge tada podsetilo na katastrofalni tornado.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Reč je o pojavi koja se zove „Dust devil“, a prevodi se kao „Pustinjski đavo“ jer je česta pojava u pustinjama i na mestima gde ima peska i prašine.

Ova pojava zabeležena je juče u Sjenici, a samo dan ranije i kod Vrbasa.

Kako nastaje pustinjski đavo

Karakteristično za ovu pojavu je da je obrnuta od tornada, jer tornado nastaje iz oblaka ka zemlji, a mi smo svedoci vrloga koji nastaje i ide od zemlje prema gore.

Posledica je toga što se donji deo atmosfere jako zagreje i topao vazduh koji je po zakonu fizike lakši se penje gore usled čega nastaje vrtložno kretanje, i liči na tornado, ali nema njegovu snagu i traje kratko.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by NS Uživo (@nsuzivo.rs)

Tek malo zakovitla prašinu ili pesak, i nestane!

U RHMZ su rekli da se vrtlog prašine, koji je 18. jula 2022. osmotren i na području Čačka, najčešće formira pri vedrom vremenu u najtoplijem delu dana, kada pregrejan vazduh počne brzo da se uzdiže kroz hladniji sloj vazduha iznad njega.

Stručnjaci Zavoda su objasnili da se zbog toga javlja lokalni centar niskog pritiska u prizemlju. Tada otpočinje horizontalno strujanje okolnog vazduha ka oblasti niskog pritiska i konačno dolazi do uspostavljanja rotacije.

DEČAK IZ SRBIJE POVREĐEN U GRČKOJ: Drama u vodenom parku na plaži, dete prevezeno u bolnicu

Potencijalno opasna pojava

-„Pustinjski đavo“ je najčešće bezopasan, tipičnog prečnika 0,5 – 1 metar, dok mu je visina nekoliko metara. Ipak u prirodi su osmotreni i veliki vrtlozi prašine prečnika oko 10 metara i visine oko 1 kilometra, ali i za jedne i za druge je zajednično da traju veoma kratko. Veliki vrtlozi ipak, zbog veće brzine rotacije, mogu biti potencijalno opasni – rečeno je „Blicu“.

Ove brzine su u svakom slučaju daleko manje od onih koji se javljaju u trombama ili pijavicama.

-Trombe, pijavice i tornada su pojave koje se javljaju u oblasti grmljavinskih, olujnih ili kumulonimbusnih oblaka, dok se „dust devil“ uglavnom javlja pri vedrom vremenu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter