Izvor: Magazin Politika
17.08.2024 u 21:29
0

PUTNICI IZ SRBIJE REDOVNO ČEKAJU OVAKVE ARANŽMANE ZA LETOVANJE: Povoljnije last minut opcije u Grčkoj su veoma tražene

Letovanje u poslednji čas najčešće u Grčkoj

Postoje putnici koji redovno čekaju pojeftinjenje aranžmana. Sve češći su ovakvi popusti i za egzotične daleke predele, ali je pitanje da li od toga veću korist imaju turisti ili agencije

Ako nikada niste iznenadno rešili da odete na letovanje i istoga dana ili sutradan krenuli na put, ne bi bilo loše da doživite taj nagli, a mogući beg od svakodnevice.

RUSI BIRAJU BEOGRAD ZA ODMOR: Naš grad im je jedan od omiljenih

Prednost putovanja u poslednjem trenutku, popularnije zvanog last minute (last minit) su jeftiniji aranžmani i većina ljudi ih uglavnom uoči po precrtanoj staroj ceni koja se iznenada pojavi među najnovijim obaveštenjima na telefonu.

Ipak, čar tih putovanja mnogi nikada ne iskuse zbog sumnji u kvalitet ponude jer se pitaju koliko su dobri aranžmani koji su preostali i nisu se prodali, ali i iz straha da mogu da zaborave važne stvari ili da ne mogu da se tako brzo organizuju za polazak na put.

Ostaje i pitanje da li putovanja u poslednjem trenutku idu u prilog putnicima koji takve oglase redovno prate na turističkim platformama i društvenim mrežama kako bi prošli jeftinije ili više koriste agencijama i hotelima koji takvim popustima upotpune broj putnika i zaradu, odnosno ne izgube deo profita na koji računaju.

U oglasima „Letujte po najpovoljnijim cenama” i „Obezbedite sebi i porodici odmor u najkraćem mogućem  roku” ovoga leta su za naše turiste neočekivano iskrsle i neke donedavno skupe egzotične destinacije. Na prvom mestu Maldivi koji su u ovim ponudama, bar na ostrvima s više hotela, postali jeftiniji od još finansijski popularnog Zanzibara, čak i od Kenije i Kube u koje je u ovo doba godine putovanje povoljnije.

Rajska ostrva u Indijskom okeanu, tako, česta su sad u last minit oglasima s cenama i od 1.250 evra preko agencije i direktnim hotelskim onlajn ponudama od 800 evra, sve s avio-letom. Kako saznajemo, pravi razlog pojeftinjenja ponude ove ostrvske zemlje je otkazivanje velikog broja rezervacija iz nedaleke Indije, iz političkih razloga.

Jedna naša poznata agencija, neretko, dan-dva pred put spaja ljude kojima bi  jednokrevetna soba, 200 evra skuplja, bila veliki izdatak. Među onima koji rizikuju da zbog last minit  dele sobu ima nezadovoljnih, ali i onih koji su započeli velika prijateljstva u dalekim zemljama. Oni, pritom, dobiju neočekivano putovanje, a agenciji ne propada rezervisana soba, odnosno zarada od nje.

Iznenađuju i avgustovski popusti od čak 300 evra za do juče mnogima nedostižni Bali koji je u ovoj ponudi za 14 dana „snižen” na oko 1.500 evra. Za ostrašćene putnike na Istok otkriće je da ove godine u istom last minit aranžmanu iz Kine idu u avanturu na Tibet, a onda u Nepal, pa do Nju Delhija i Kapije Indije za oko 3,3 hiljade evra.  U neobične avanture u poslednji tren  ubrajaju se i ovih dana znatno jeftiniji letnji aranžmani za Gruziju, Jermeniju i Island.

Apartman od 350 evra pojeftini na 280

Ipak, i ovoga leta najviše ponuda za putovanje u poslednji čas ima za letovališta Grčke, za koja u Srbiji, kao i dosad, ima najviše interesovanja. U toj zemlji je i najviše smeštaja za letovanje naših turista. U avgustu, aranžman s autobuskim prevozom i apartman za neko od popularnih grčkih odredišta koji košta oko 350 evra može da se dobije za oko 280 evra. Svakako će ovi aranžmani, a naročito u poslednji čas, biti povoljniji u septembru i, kako najavljuju u agencijama, sniženi i do 100 evra za 10 dana na severu Grčke. U jednoj od poslednjih ponuda, avionski prevoz za Rodos i desetodnevni polupansion koji su uobičajeno oko 1.200 evra, mogu da se nađu ako uplaćujete u poslednji minut i za 990 evra.

U povratku turista iz Grčke na aerodromu „Nikola Tesla” sreli smo mladog inžinjera Gorana Čamdžiju koji je oduševljen time što je nedavno, vraćajući se umoran s posla, usput slučajno pročitao oglas o „sutrašnjem” desetodnevnom odlasku avionom, u kombinaciji s trajektom, na zagonetno ostrvo Kos. Za 600 evra, preko renomirane agencije, ukoliko uplati odmah. Nisu tražili doplatu za jednokrevetnu sobu. Nikada, kaže, nije tako brzo „presekao”, ali se nigde bolje nije ni proveo nego u starom gradu Kosu.

Sve je više sličnih ponuda i za leto u Španiji. U letovalištu Kosta Brava, recimo, avgustovski odmor s avio-prevozom koji je dosad koštao 1.250 evra, u preostalim sobama može da se provede za 1.090 evra, za 10 noćenja, s doručkom i večerom u hotelu s četiri zvezdice.

Direktor domaćih turističkih agencija Milan Vasić („Planaturs”) kaže da naši ljudi, kao priliku da manje plate, prvenstveno biraju first minute (frst minit ili prva ponuda). – To odaberu mnogo češće nego last minit. Jer, putovanje u poslednji čas odnosi se na manji broj letnjih odredišta i u toj mogućnosti nema biranja. Zatim, niža cena od redovne može biti nekada viša u odnosu na frst minit. To, pre svega, zavisi i od same potražnje za nekom destinacijom. Može da se desi da ostane svega jedna do dve sobe na nekom mestu. Samim tim, ako je ostao mali broj soba, popust neće biti veliki. Avgustovski popusti za last minit trenutno donose od 15 do 20 odsto niže cene od redovnih – kaže Vasić za „Magazin”.

Dešava se, priča sagovornik, da ostanu i neiskorišćene, prazne sobe, ali generalno postoje putnici koji uvek čekaju na popust u poslednji čas. Njih je, međutim, sve manje jer se sve češće planiraju letovanja unapred, što zbog poslova, što zbog povećanja cena, i to su isto razlozi što se uglavnom koriste popusti u predsezoni. Za uplate dosta unapred dobijaju otprilike letovanje za isti novac kao za poslednja mesta, a mogu da izaberu ne samo letovališta, već i hotele koje bi baš želeli.

Obostrana korist

– Naši turisti su pomalo razmaženi i vole da za svoj novac mogu da biraju i plate ono što žele – dodaje.

– Last minit, tačno, najviše ide u prilog agencijama koje su zakupile sobe ili apartmane. Ako nam ostanu prazni, propada deo zakupa koji smo platili. Ali, ovaj aranžman ide u korist i našim klijentima putnicima, iako donose odluku u poslednji čas. Najzad ima mnogo onih koji ne mogu da planiraju odmor. I kada iznenadno ugrabe nekoliko slobodnih dana, traže mogućnost da s onim što tad imaju u džepu plate aranžman za neko od popularnih letovališta. Tako da možemo da kažemo da je last minit ponuda od obostrane koristi, dobro dođe i agencijama i putnicima – zaključuje Vasić.

Mirjana Nikić

Antrfile

Penzioneri stalni last-minitovci

Postoje turisti koji nemaju mnogo obaveza ili nisu vezani za godišnji odmor u određenom trenutku i uvek čekaju last minit ponudu. U agencijama tvrde da, iako ih nema mnogo, u svakoj od njih postoji „lista” stalnih putnika u poslednji čas, koji s uzbuđenjem i radošću čekaju poslednjih pet minuta za odluku gde će ovoga puta letovati. To su najčešće penzioneri ili studenti. Osim Grčke, zainteresovanima letovanje na ovaj način u avgustu su najatraktivnije Turska i Crna Gora, zatim, Španija, Italija, Egipat i Tunis.

Naš sagovornik Milan Vasić

2 i 3 bez potpisa

4. Lovci na last minit ne ispuštaju telefon iz ruke

5. Poslednja ponuda može da iskrsne u bilo kojem od pravaca

6. i 6a Sve češće egzotične destinacije po ceni u poslednji čas

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter