Izvor:
30.07.2024 u 19:48
0

RASTE BROJ OBOLELIH OD KORONE: Ima li razloga za zabrinutost

Nakon perioda veoma niske cirkulacije korona virusa, u Evropi se registruje povećanje njegove aktivnosti od maja ove godine, a takva situacija se beleži i u Srbiji, objavio je Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“. Batut prati broj testiranja kao i procente pozitivnih nalaza u cilju sagledavanja epidemiološke situacije u Srbiji.

Juče je saopšteno da je virusom korona zaražen premijer Srbije Miloš Vučević, a jutros je stiglo saopštenje da koronu ima i ministar Goran Vesić

HITNO UPOZORENJE POTROŠAČIMA: Ova igračka za decu se povlači se iz prodaje

Od početka 2024. godine u Srbiji broj testiranih na korona virus je opadao. Međutim, od maja taj broj je u porastu. Na nedeljnom nivou sada se testira oko 500 osoba, a i brој pоtvrđеnih slučајеvа pоčinjе pоstеpеnо dа rаstе i iznоsi u prоsеku оd 60 dо 90 slučајеvа nеdеljnо.

„Uоčаvа sе pоrаst u pоslеdnjim nеdеljаmа, аli su аpsоlutnе vrеdnоsti i dаljе niskе u pоrеđеnju sа istim pеriоdоm 2023. gоdinе“, kažu u Batutu.

Navode da se ne registruje povećanje broja pacijenata na bolničkom lečenju, niti pоgоršаnjе kliničkih fоrmi kovid-19.

„U sklаdu sа trеnutnоm еpidеmiоlоškоm situаciјоm nеmа indikаciја zа primеnu dоdаtnih mеrа prеvеnciје i suzbiјаnjа rеspirаtоrnih virusnih infеkciја оsim stаndаrdnih mеrа zаštitе kоје sе kоntinuirаnо primеnjuјu u svim zdrаvstvеnim ustаnоvаmа“, navode u Batutu.

Osоbе sа оzbiljnim hrоničnim bоlеstimа i stаnjimа оslаbljеnоg imunitеtа trеbа dа sе pоsаvеtuјu sа svојim lеkаrоm о еvеntuаlnоm smаnjеnju rizikа оd infеkciје primеnоm mеrа ličnе zаštitе.

Ova varijanta korone prepoznatljiva je po povišenoj temperaturi do 39, 5 stepeni, koja traje nekoliko dana. Javljaju se bolovi u kostima, grlu, otežano gutanje, a potom i kašalj, koji može da traje i nekoliko meseci.

Radovanović: Povremeni epidemijski talasi

Epidemiolog prof. Zoran Radovanović kaže da je virus korone prisutan i da povremo dolazi do epidemijskih talasa.

„Pandemija je bila relativno skoro, pre pet godina, tako da je situacija još uvek rovita. Za 10, 20 ili više godina kovid-19 će biti kao i grip, mada ne baš tako striktno vezan za sezonu. Grip se javlja zimi, pa onda kada otopli pređe na južnu hemisferu. Kovid će biti malo ravnomernije raspoređen. Do epidemijskih talasa dolazi kad se javi nova varijanta, novi soj virusa. On se razlikuje od prethodnog soja, pa i oni koji bi bili otporni prema prethodnom soju sada obole“

Dodaje da je Srbija sada u jednom takvom talasu, ali da na osnovu dostupnog broja testiranih i obolelih ne može govoriti o učestalosti oboljevanja.

„Pokazalo se da je najpouzdanije da se uzimaju uzorci iz kanalizacije, iz otpadnih voda, pa se onda stekne predstava o rasprostranjenosti i učestalosti oboljevanja. Te brojke su za desetak puta više nego što pokazuju ovakvi zvanični podaci. Znači, bolest je tu, a novi talas je krenuo u Americi, pa u Zapadnoj Evropi, evo sada i kod nas. Moramo da se suočimo sa tim“, rekao je Radovanović.

Novi sojevi

Govoreći o novim sojevima kovida-19, Radovanović je rekao da se novi sojevi stalno pojavljuju, ali da to više nisu dramatični sojevi kao što je bilo na početku pandemije.

„Svi sojevi počev od omikrona su blaži, klinička slika je blaža i mi smo otporniji – ili smo bar jednom vakcinisani ili smo bar jednom došli u kontakt sa virusom. Situacija je sada drugačija. Od nas samih zavisi kako ćemo da se čuvamo i kakav smo rizik spremni da prihvatimo. Razumno bi bilo da se ljudi čuvaju svaka nova infekcija, svaki novi atak povećava rizik od komplikacija, to je ipak sistemska bolest“, pojasnio je on.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter