Izvor: Alo
17.09.2024 u 09:49
0

RHMZ UPOZORAVA ZBOG VODOSTAJA DUNAVA: Ove tačke su NAJKRITIČNIJE u Srbiji

Republički hidrometeorološki zavod objavio je upozorenje, da će na Dunavu narednih dana vodostaji biti u većem porastu. Kako je pojašnjeno, očekuje se i prevazilaženje granica redovne odbrane.

Postizanje i prevazilaženje granica redovne odbrane od poplava očekuje se:

  • kod Bezdana 19/20. septembra
  • kod Apatina 20/21. septembra
  • kod Bogojeva i Novog Sada 21/22. septembra sa tendencijom daljeg porasta
ČUDAN OBJEKAT NA NEBU: Misteriozna pojava zbunila meštane Crepaje

U Vladi je održana sednica Republičkog štaba za vanredne situacije.

– Što se tiče Dunava i uticaja na ostale reke, očekujemo pik između 24. i 26. septembra, procena „Srbijavoda“ je da će pik trajati sedam dana – rekao je premijer Miloš Vučević.

Zbog obilnih padavina u srednjoj Evropi u kojima ima i stradalih, raste vodostaj Dunava i u našoj zemlji. Očekuje se da će u naredna četiri dana na ulazu u Srbiju, porasti četiri metra i premašiti nivo redovne odbrane od poplava.

Premijer Miloš Vučević rekao je posle sednice Kriznog štaba za vanredne situacije da se pažljivo prati šta se dešava u Austriji, Mađarskoj, u zemljama centralne Evrope.

On je tom prilikom podsetio da je 2013, kad je Dunav imao poslednji put viši vodostaj, pik trajao 14 dana.

– Ovo je kraći pik i ne očekujemo veće probleme. Nešto veći izazov na prvom delu toka od Bezdana do Slankamena, a od Slankamena pa nizvodno ne očekujemo veće probleme – naveo je Vučević, akcentujući da nema mesta panici.

Poručio je da „ne očekuju dramu, ali da će biti veći vodostaj“.

– Pre svega na Dunavu, nešto izazovnije kod Šapca na Savi, ali ne bi trebalo da to ugrozi normalan život, ne očekujemo ugrožavanje imovine i ljudi – istakao je Vučević.

Nakon sednice, potpisan je Sporazum o uspostavljanju procedure za prenos hitnih informacija građanima u slučaju najave ili pojave opasnosti od elementarne nepogode ili tehničko-tehnološke nesreće, između Ministarstva unutrašnjih poslova, JVP „Srbijavode“, JVP „Vode Vojvodine“, Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije i Republičkog seizmološkog zavoda.

U Srbiji je počeo da radi sistem SMS upozoravanja u ekstremnim vremenskim prilikama.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter