Izvor: Kurir
30.09.2024 u 12:57
0

SA ADVOKATOM NA RODITELJSKI: Zbog ocena na sud, alarmantno u prosveti

O ovom bizarnom trendu pokrenula se polemika i na društvenoj mreži X.

Novi trend da roditelji angažuju advokata za odlazak na roditeljske sastanke, da đaci ne smeju kod psihologa, pedagoga ili direktora bez istog proširio se i u Srbiji. 

Sve to ilustruje alarmantnu situaciju u obazovnom sistemu jer je između razrednih starešina, nastavnika, direktora i roditelja napravljen veći jaz i nepoverenje iako je obrazovanje i vaspitanje deteta na prvom mestu čini se da sada baš i nije. Kako polako odmičemo od početka školske godine roditelji su imali i prve roditeljske sastanke na kojima su pojedinci, verovali ili ne, dolazili sa advokatima. 

O ovom bizarnom trendu pokrenula se polemika i na društvenoj mreži X.

 Kaže drugarica juče bila na roditeljskom. Roditelji jednog deteta poslali advokata na sastanak – navodi se u objavi ispod koje su se nizali komentari šokiranih korisnika:

– Živa istina. Drugarica mi je profesor i stvarno ima roditelja koji dolaze sa advokatom – piše u prvom komentaru, dok u drugom stoji:

– Dešava se to i po zapadnim zemljama. Slučajevi kad dete nema te ocene koje roditelji očekuju (visoko obrazovani, čija deca nemaju njihove kapacitete, a oni to nisu u stanju da prihvate). Dolaze na roditeljski sa advokatima i idu čak i na sud zbog ocena. Baš prošle nedelje sam pročitala jedan članak o slučaju gde je dete ispalo iz gimazije i gde su roditelji išli čak do vrhovnoh drzavnog suda u Bernu sa zalbom. Na kraju nisu uspeli, ali to stvara haos za škole. Niko nema kapaciteta da se bavi takvim slučajevima.

Međutim, mnogi su se pitali i šta će advokat na roditeljskom i zbog čega razredne starešine dozvoljavaju njihovo prisustvo.

– Do jedne osnovne škole učenika vodili i dovodili momci iz privatnog obezbeđenja – tvrdi jedan otac:

– Slanje na roditeljski advokata koji zastupa roditelje je pritisak na nastavno osoblje, druge roditelje i druge učenike, a i marketing „posebnog statusa“ zastupanih roditelja – naglasio je jedan korisnik.

Šta vi mislite o ovome?

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter