Izvor: KOSOVO ONLINE
02.06.2024 u 11:16
0

SEDMOČLANA PORODICA IZ ZEBINCA: Nemamo puno, ali imamo sve

U staroj, dotrajaloj kući, koja gotovo svakog časa može da se uruši, živi sedmočlana porodica Perić iz Zebinca kod Novog Brda. Goran i njegova supruga Silvana bore se i dovijaju kako znaju i umeju da kuću "okrpe" i deci obezbede sve što im je potrebno za normalan život i detinjstvo.

U ćerpičari koja je po godinama bar dva puta starija od vlasnika, živi Goran Perić sa suprugom Silvanom i petoro dece.

Vredan je čovek, u selu kažu – šta mu oko vidi, to mu ruka stvori. Nadniči „od jutra do sutra“ kako bi prehranio porodicu i okrpio kuću napuklu sa svake strane, ali…

„Sređivao sam kuću dok sam imao para, nemam više i tu sam stao. Ako bi nam neko izašao u susret da sagradimo novu kuću, ja bih sa porodicom ostao ovde da živim”, priča Goran i bespomoćno sleže ramenima, svestan da sam i bez tuđe pomoći ne može mnogo.

Petoro Goranove dece međusobno deli sve: parče hleba, oskudnu garderobu i jedinu sobu. U dotrajaloj kući fali svega osim dečje graje i ljubavi.

“Pogledajte plafon, sav je ispucao, ovde mi deca spavaju. Pod puca, rupa ima puno koje miševi kopaju. Plašim se da se plafon dok deca spavaju obruši”, priča nam Silvana dok joj je u naručju najmlađi šestomesečni sin.

Goranova i Silvanina deca nemaju ni lap top, ni skupe telefone, ali zato imaju sve vreme ovog sveta ispunjeno igrom. Fudbal, jurke i žmurke su igre koje boje njihovo detinjstvo.

 

PROCEDURA IZBORNOG MESTA: Ako niste sigurni i imate još pitanja!

Dunja ima 10 godina, ali zna da je njena obaveza da šestomesečnom bratu zameni pelenu i nahrani ga kada majci zatreba odmena.

“Nahranim brata, uvek kada ustane traži da popije mleko ili kada se isprlja presvučem ga i namažemu kremu” priča desetogodišnja Dunja.

Kao i svaka devojčica njenog uzrasta i Dunja mašta o svom kutku, malenoj sobi sa velikim ogledalom i ormarom prepunom šarenih haljina, lepih krema, šarenih mašnica i ukrasnih šnalica.

Novo Brdo je jedna od najsiromašnijih opština na Kosovu. Obroke Narodne kuhinje u Prekovcu koristi više od 2.000 ljudi. U selima i zaseocima sve je manje mladih, Goran i Silvana sa petoro dece su retki primeri želje i namere da ostanu i žive u ovom kraju.

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter