Izvor:
27.10.2024 u 07:30
0

SLAVIMO SVETU PETKU: Evo kako da joj se pomolite na današnji dan

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas praznuju dan Prepodobne Mati Paraskeve — u narodu poznatije kao Sveta Petka, za koju se veruje da je posebna zaštitnica žena i svetiteljka koja je pomagala bolesnima i siromašnima

Vekovima se Svetoj Petki obraćaju za pomoć narodi jugoistočne Evrope, a sve više joj se obraćaju i nehrišćanski narodi. Svima je jedan cilj isti — da se molitvom približe svetiteljki da da im ona da pomoć i spas od svih životnih nevolja. Prepodobna Mati Paraskeva obično teši i blaži vernike koji joj ukazuju poštovanje i posećuju njenu crkvu, a svojim vernicima se obraća putem snova.

Ponekad im donosi vesti o ozdravljenju, ali istupa i kao vesnik propasti i opominje što krše post petkom ili što rade nedeljom. Dok s jedne strane pruža milost i pomoć svima koji joj se iskreno pomole, pogotovo onima koji su bolesni i u nevolji, ona će kazniti one koji ovog dana ne praznuju.

Dan njenog upokojenja obeležen je podebljanim crnim slovom i predstavlja ne samo veliki hrišćanski praznik, već i jednu od najčešćih krsnih slava u srpskom narodu, a mnogi vernici je smatraju svojom zaštitnicom (posebno žene, deca i stari) i slave kao preslavu (drugu krsnu slavu) po svim slavskim običajima.

 Pomozi Bože, Sveta Petko i Sveta Nedeljo, oprosti nas ako smo što pogrešili; pomozi mi i sačuvaj me Bože od tuđe bede neviđene; sačuvaj me od rđavih misli; pomozi sutrašnji danče; daj Bože zdravlje, dobro da spavam, rđavo da ne snim, već smilje i bosilje; daj Bože zdravlje, sreću i napredak i da zdravi i živi dočekamo sutrašnji dan!

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter