Izvor: telegraf
16.08.2024 u 10:19
0

SPASILAC UPOZORAVA KUPAČE: Nepravilan ulazak u vodu može dovesti do smrti

Umete li pravilno da se rashladite?

Veliki broj građana u toku vrućih letnjih meseci rashlađivanje traži na nekim od kupališta širom Srbije. Kako bi boravak na vodi bio bezbedan važno je rashladiti se pre ulaska u vodu i na taj način postepeno pripremiti telo i kardiovaskularni sistem za promenu temperature, navodi Dragan Kerkez iz Udruženja spasilaca na vodi.

U NESVEST PADAJU MLADI: U hitnim službama povećan obim posla zbog esktremnih vrućina

Tokom vrelih letnjih dana spoljašnja temperatura često prelazi 40 stepeni, a voda na kupalištima obično se kreće u opsegu od 22 do 25 stepeni. Ta temperaturna razlika, ukazuje on, može izazvati poremećaj u srčanom radu ukoliko se ulazak u vodu desi naglo i bez prethodnog rashlađivanja.

„Rashlađivanje vodom pre ulaska u more, reku, bazen je obavezno iz više razloga i to ne treba nikako zaboraviti. Temperaturna razlika između temperature vode i vazduha može biti u nekim momentima i do deset stepeni, a nekada čak i više. Zbog toga je vrlo važno da se rashladite na pravilan način“, ukazuje Kerkez.

Jedna od glavnih stvari treba da bude umivanje i kvašenje glave, grudnog koša, a zatim i drugih delova telaKljučna mesta na telu jesu glavne arterije. Pre svega vratne arterije,a zatim i arterije ekstremiteta – nogu i ruku.

Nakon laganog rashlađivanja može se postepeno ući u vodu i na taj način svesti na minimum bilo kakva neželjena situacija.

„Ulazi se pažljivo u vodu do članaka. Posebnu pažnju obratiti na receptore u vratu jer se u njemu nalaze receptori koji temperaturu vode prenose kroz čitavo telo“, ukazuje Kerkez.

Upozorava da može doći do šoka i prekida disanja, suvog utapanja ukoliko se pravilno ne izvrši vrši rashlađivanje pre ulaska u vodu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter