Izvor: KURIR
10.07.2024 u 08:02
0

SPISAK STVARI KOJE SMETE DA PRENESETE PREKO GRANICE I UNESETE U SRBIJU: Pazite na ograničenja, a ovo nikako ne nosite sa sobom

Letnja sezona već je počela, a jedna od dilema koja se uvek javlja jeste šta sme da se prenese preko granice. Koliko gotovine, hrane ili cigareta neće predstavljati problem na granici večita je dilema, a kako bi se izbegle neprijatnosti i bespotrebno zadržavanje na granici, nije naodmet dobro se informisati pre puta.

Propisi o tome šta sme da se prenese preko granice dugo se ne menjaju, ali veliki broj građana i dalje nije siguran koliko novca u kešu, cigareta, flaša pića ili hrane sme da odnese u inostranstvo.

Koliko novca sme da se prenese preko granice

Kada je u pitanju novac, pravila su ista i pri ulasku i pri izlasku iz zemlje – dozvoljeno je preneti do 10.000 evra ili ekvivalentnu količinu novca u nekoj drugoj valuti. Ko planira da preko granice prenese 10.000 ili više, moraće da prođe određenu proceduru.

Konkrento, putnici u tom slučaju popunjavaju Obrazac prijave prenosa fizički prenosivih sredstava plaćanja preko državne granice, koji može da se preuzme na sajtu Uprave carina, ali je dostupan i na svim graničnim prelazima.

Dragocenosti poput zlatnih poluga i nakita uvek treba prijaviti.

PREMA VEROVANJU “JAVLJA SE KAD GA PRIZOVETE, POZIVA NA POKAJANJE“: Danas slavimo velikog sveca, izgovorite OVE reči za spas duše!

Lični prtljag

Pod ličnim prtljagom smatraju se svi predmeti koje putnik nosi sa sobom, a služe mu tokom putovanja. To su, dakle, odeća, obuća, tehnički uređaji…

Ipak, i u ličnom prtljagu postoje određena ograničenja.

Recimo, putnik u ličnom prtljagu sme da prenese samo jedan parfem i jednu toaletnu vodu, a sve preko toga treba da se prijavi carini.

Takođe, u ličnom prtljagu može da se nađe akcizna roba, poput cigareta ili alkoholnih pića, a i tu postoje određena ograničenja.

Koliko duvana i alkohola sme da se prenese preko granice

Što se tiče cigareta, preko granice sme da se prenese 50 komada, a kako jedna pakla ima 20 cigareta, do znači dve i po pakle po putniku.

Što se tiče ostalih duvanskih proizvoda, preko granice sme da se prenese 25 cigarilosa ili 10 cigara, a moguća je i kombinacija različitih duvanskih proizvoda u manjim količinama. Ipak, treba biti obazriv, s obzirom na to da neke države dopuštaju manju količinu duvanskih proizvoda.

Recimo, u države članice Evropske unije dozvoljeno je uneti 40 cigareta (dve kutije), 20 cigarilosa, 10 cigara i 50 grama duvana.

Drugačija su pravila kada se putuje avionom, pa tako putnici koji lete u EU smeju kod sebe da imaju 200 cigareta ili 50 cigara ili 250 grama duvana.

Moguće je preneti i neko alkoholno piće, a ograničenja u ovom slučaju nalažu da je to najviše litar žestine, isto toliko penušavih, likerskih i drugih vina ili kombinaciju pića u odgovarajućoj količini.

Koliko hrane i lekova sme da se prenese preko granice

Što se tiče hrane, putnici prilikom izlaska iz zemlje kod sebe smeju da imaju ono što im je potrebno tokom samog puta, poput sendviča, grickalica, vode i sličnih namirnica, ali u razumnoj količini, tako da bude jasno da će se hrana koristiti za ličnu upotrebu, a ne za preprodaju.

Treba obratiti pažnju na hranu životinjskog porekla, poput različitih suhomesnatih proizvoda i sireva, s obzirom na to da je njihova količina ograničena do jednog kilograma.

Što se tiče lekova, putnik u ličnom prtljagu sme da ponese količinu koja mu je potrebna za narednih 15 dana.

Međutim, ako lekovi sadrže neku psihoaktivnu supstancu, putnik treba da pripremi zvanično mišljenje lekara za sve preko jednog pakovanja koje sadrži 30 tableta.

Šta sme da se unese u Srbiju nakon putovanja

Po povratku sa putovanja, građani Srbije mogu da prenesu preko granice robu koju su kupili u inostranstvu u vrednosti do 100 evra i tom slučaju izbeći će plaćanje dažbina.

Ukoliko je u pitanju neka vrednija stvar, ali ne vrednija od 3.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, ona treba da se prijavi i biće ocarinjena na samom graničnom prelazu.

U tom slučaju, na carinsku osnovicu za koju se uzima procenjena vrednost robe, obračunava se carina od 10 odsto, a na tako dobijeni iznos obračunava se i PDV od 20 procenata.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter