Izvor: B 92
18.08.2024 u 10:07
0

SPREMITE SE ZA OVAJ PAKAO: Stiže „Lucifer killer“

Toplotni talas u avgustu žari i pali Srbijom, a prema ranijoj najavi meteorologa RHMZ danas će uslediti promena vremena, uz koju stiže takozvani "Lucifer killer" - ubica ovog paklenog toplotnog talasa, koji bi već sutra doneo osveženje.

Prognoza Republičkog hidrometeorološkog zavoda kaže da će danas biti promenljivo oblačno i veoma toplo, a ujutro i pre podne u većini mesta mogu se očekivati duži sunčani intervali, dok će od sredine dana mestimično sa pljuskovima i grmljavinom.

Dodatni pad temperature, pa povratak vrućina

Meteorolog Ivan Ristić je ove prognoze objavio ranije na njegovom Fejsbuku, kako je naveo nakon što smo se pržili na paklenih 40 stepeni Celzijusovih stiže nam osveženje, koje je nazvao „Lucifer killer“.

NOVO STANJE NA GRANIČNIM PRELAZIMA: Vozači, naoružajte se strpljenjem

Tome u prilog ide i prognoza RHMZ koja najavljuje da će u Srbiji početkom sledeće sedmice stići promenljivo i nestabilno vreme uz smenu sunčanih i oblačnih intervala i pojavu pljuskova i grmljavine, koji će lokalno biti izraženiji uz grad i pojačan vetar.

Iz ovog Zavoda navode da će u drugoj polovini sedmice biti pretežno sunčano i toplo, a da će se za razliku od toplotnog talasa temperature kretati od 29 do 36 stepeni Celzijusa.

„‘Lucifer killer’ stiže u nedelju popodne i ponedeljak, još malo izdržite. Ovaj produženi afrički toplotni talas, koji je danima i danima držao našu zemlju kao taoca, izgleda konačno ima kraj. Pravi nokaut,“ naveo je Ristić ranije.

Završavamo sa luciferskim vrućinama

Meteorolog Ristić navodi i da će, zaključno sa ovom nedeljom, doći kraj „luciferskom toplotnom talasu“.

„Jače od ovog toplotnog talasa ne može. Završavamo sa tim luciferskim tipom, ali i dalje će biti tropskih, samo podnošljivijih temperatura,“ objašnjava Ristić.

Ako ne dođe do prodora hladnog vazduha kroz „Bečka vrata“, čeka nas vreo septembar.

Kada je u pitanju jesen, meteorolog Ristić ističe da postoje velike šanse da nam se leto nadoveže na takozvano Miholjsko leto.

„Za septembar modeli daju nastavak leta, neće biti prekida leta prema sadašnjim modelima. Najverovatnije ćemo spojiti leto i Miholjsko leto. Sve nade su uprte u taj 25. avgust kada može doći do prodora svežijeg vazduha kroz Bečka vrata, i tada bi septembar mogao biti za nijansu svežiji. Stvarno nam ne treba septembar sa temperaturama oko 30 stepeni,“ rekao je ranije meteorolog Ivan Ristić.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter