Izvor: blic
19.09.2024 u 12:53
0

SRBI GLEDAJU U HRVATSKU OBALU DUNAVA I STREPE: Kod Apatina naslagani silni balvani

Građani Apatina navikli su na izazove koje donosi Dunav sa njegovim nepredvidivim vodostajima. Snažna obaloutvrda pruža im osećaj sigurnosti, iako su mnogi od njih tokom prethodnih decenija svedočili talasima koji su prelili obalu ili pretili da "probiju" sve prepreke

Podsetimo, Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) uzdao je upozorenje da će na Dunavu narednih dana vodostaji će biti u većem porastu, dok već već danas preći granicu redovne odbrane od poplava i to kod Bezdana. Apatin je sledeći na udaru.

„Na Dunavu narednih dana vodostaji će biti u porastu“, upozorava RHMZ:

„Dostizanje i prevazilaženje granica redovne odbrane od poplava očekuje se kod:

  • Apatina, 20. septembra
  • Novog Sada, 21. septembra
  • Bogojeva i Bačke Palanke, 22. septembra

Svi nivoi su sa tendencijom dalјeg porasta, dodaje se.

„Vrh talasa kod Bezdana očekuje se 25. septembra, a kod Novog Sada 27/28. septembra ispod granica vanredne od poplava“, navodi se na sajtu RHMZ.

Kako piše RTV na svom sajtu, vikendaši iz Apatina, koji svoje slobodno vreme provode uz reku, sada su u pripravnosti zbog najavljenog nadolazećeg poplavnog talasa. Međutim, šetači koji svakodnevno uživaju u pogledu na Dunav i okolnu prirodu, već duže vreme se čude, a neke i uznemiruje prizor – sa srpske – apatinske obale jasno se vidi velika količina posečenih stabala na obližnjoj hrvatskoj strani reke.

Hektari šume su posečeni, a stotine kubika drveta sada leži naslagano tik uz obalu, kao da čekaju da budu „odneseni“.

Šta će biti sa balvanima

Ljudi brinu šta će se desiti sa svim tim balvanima ako zaista dođe do poplavnog talasa, i da li veliki komadi drveta i stabla mogu zakrčiti vodene puteve ili oštetiti objekte na obali.

„Voda ima strašnu ćud i nepredvidiva je. U slučaju iznenadnog porasta vodostaja, reka bi lako mogla da odnese ove balvane, što bi verovatno moglo dovesti do problema. Ne može se ništa sa sigurnošću tvrditi, ali pitanje je – da li balvani i velika stabla u vodi mogu blokirati vodene puteve, oštetiti infrastrukturu, ili čak prouzrokovati štetu na brodovima i mostovima nizvodno. Postavlja se pitanje da li su preduzete sve mere zaštite kako bi se sprečila potencijalna šteta ukoliko dođe do poplava, pa sve to bude odneseno vodom“, komentariše jedan Apatinac, koji neretko šeta pored reke, prenosi RTV.

Stanovnici Apatina sa pažnjom prate razvoj situacije, svesni da, iako su navikli na reku i njene izazove, priroda uvek ima način da ih iznenadi.

Sa hrvatske obale, naslagani balvani kao da su nemi svedoci potencijalne opasnosti, dok Dunav teče svojim koritom, čekajući sledeći potez oluje koja hara Evropom.

Ova situacija je podsetnik na važnost odgovornog upravljanja prirodnim resursima i neophodnost preduzimanja preventivnih koraka u zaštiti životne sredine.

Upozorenje vlasnicima objekta vikend-naselja Vagoni

Opštinski štab za vanredne situacije Opštine Apatin uputio je juče obaveštenje građanima opštine Apatin da se u narednom periodu očekuje rast vodostaja Dunava.

„Obaveštavaju se svi vlasnici objekata – vikendica u vikend-naselju Vagoni da sav nameštaj, opremu i pokretna materijalna sredstva uklone sa navedene lokacije ili da istu podignu na viši nivo kako bi se smanjila šteta u slučaju prelivanja vode iz korita Dunava.

Elektrodistribucija će, na navedenoj lokaciji, u naredna dva dana isključiti struju, kada se očekuje proglašenje redovne odbrane od poplava“, navedeno je u hitnom saopštenju.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter