Izvor:
08.06.2024 u 20:57
0

SRBIJA ĆE POKUŠATI DA GA OTKUPI: Prsten kneginje Milice – zaštitni i bračni znak, nađen u okolini manastira Ravanica

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom obilaska Narodnog muzeja, sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom u okviru Prvog svesrpskog sabora, da postoji mogućnost da je pronađen zaručni prsten kneginje Milice i da će Srbija pokušati da ga otkupi, vrati u zemlju i preda Narodnom muzeju.

Ekspetska grupa jednog od muzeja radi na otkupu tog prstena pronađenog slučajno u polju u okolini manastira Ravanica koji je zadužbina kneza Lazara, podignuta između sedamdesetih i osamdesetih godina 14. veka.

O tom otkriću pisao je sajt „Sve o arheologiji“ još krajem aprila.

Prsten koji je, kako su kompleksne analize pokazale, knez Lazar naručio za kneginju Milicu, a u koji je sa unutrašnje strane ugraviran veliki monogram u vidu ćiriličkog slova „М“ i ljubavna izjava povodom venčanja ili bračnog zaveta, jedno je od najvrednijih otkrića poslednjih godina u srpskoj srednjovekovnoj arheologiji.

Istoričar umetnosti i savetnik u Zavičajnom muzeju Jagodina, viši naučni saradnik na Balkanološkom institutu SANU Branislav Cvetković dobio je taj zlatni prsten na analizu a o svemu što je uočio napisao je izveštaj – Miličin prsten, otkiće kakvo se dešava jednom u životu, koji se može naći na sajtu Academia.edu.

Naveo je da lokalni sveštenici nisu mogli da dešifruju sadržaj tekstova ugraviranih na obruču prstena, pa su njegovom sadašnjeg vlasnika rekli da potraži mišljenje stručnjaka. Cvetković smatra da je taj prsten otkriće veka.

U analizi je navedeno da je već na prvi pogled bilo jasno da je prsten izuzetan predmet i da je na osnovu kompleksne višestruke analize stilskih, tipoloških, ikonografskih, epigrafskih i paleografskih karatkeristika utvrđeno da pripada srpskoj kraljevskoj poridici iz doba kasnog srednjeg veka.

Prsten naručio knez Lazar za svoju suprugu kneginju Milicu?

Sa obe spoljne strane obruča prstena, kako je navedeno na sajtu „Sve o arheologiji“, nalazi se po šest izduženih kartuša sa ćiriličkim natpisima srpske redakcije staroslovenskog jezika.

Prsten je, prema oceni Cvetkovića napravljen i kao zaštitni i bračni znak. Pored skorašnjih nalaza, ovaj prsten nosi do sada najraniji poznati pomen kneza Lazara kao „knez“, a ujedno je i njegov najraniji sačuvani portret.

Tekst sadrži citat iz Psalma 9,19, koji aludira na spasenje siromašnih i velikodušnosti bogatih za uboge.

Prema navodima sturčnjaka, to je povezano sa „parabolom pravednog Lazara u nedrima Avramovim“, što daje osnovu za uključivanje kneževske titule (KNEZ) darodavca prstena.

Prema oceni Cvetkovića, sve navedeno ukazuje da je prsten naručio knez Lazar za svoju suprugu kneginju Milicu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter