Izvor: B92.net
10.06.2024 u 16:39
0

SRBIJA U CRVENOM OGLASIO SE MUP : Spremite se očekuje se snažno nevreme u naredna dva sata

Republički hidrometeorološki zavod Srbije izdao je hitno upozorenje u 16 sati da se u naredna dva sata na području Vojvodine mestimično očekuju intenzivni pljuskovi sa grmljavinom, jakim vetrom i lokalnom pojavom grada i to naročito na području srednjeg Banata

Podsetimo, RHMZ je ranije u toku dana najavio da može doći do nepogoda u Sremu i Banatu u vidu lokalnog razvoja oblačnosti ponegde sa kratkotrajnom kišom ili plјuskom.

Jutro u Srbiji počelo je sa kišom i vetrom. U toku dana će biti promenljivo oblačno i uz pojavu lokalnih pljuskova.

Maksimalna dnevna temperatura iznosiće do 27 stepeni celzijusovih, dok će najniža biti 17, saopštio je RHMZ ranije.

Meteorolog Ivan Ristić rekao je da nas već u toku dana očekuju nepogode, a moguća je i pojava saharskog peska.

Kako je naveo Ristić, nebo je promenilo boju, a to je znak da je iznad nas mnogo saharskog peska.

„Mi smo na granici afričkog anticiklona koji je sa sobom doneo, osim visokih oblaka, i pesak iz Sahare. Pesak će biti prisutan u narednim danima u manjoj, a povremeno i većoj meri u oblacima iz kojih će padati kiša koja zbog toga može biti prljava“, pojašnjava meteorolog za „Blic“.

Srbija u crvenom, ekstremna opasnost; Oglasio se i MUP

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) objavio je za danas jezivu mapu koja pokazuje opasnost od šumskih požara, i po njoj, ni u jednom delu Srbije ovaj indeks danas ne miruje.

Najveća opasnost, gde požar svakog trenutka može da bukne i to od najmanje iskre, jeste u većem delu Srbije, odnosno u šest regiona zemlje.

Radi se, zapravo, o vrednosti indeksa opasnosti od pojave šumskog požara, i on je klasifikovan u 5 kategorija – dve su zelene, jedna je žuta, četvrta je oker, a peta crvena.

Zelene prognoziraju veoma nizak i nizak indeks, žuta umeren, oker je visoka opasnost od pojave šumskih požara, a crveni ekstremna.

Danas je za najveći deo Srbije prognoziran crveni, ekstremni indeks. On pokazuje da ekstremna opasnost od šumskih požara postoji u 6 krajeva Srbije – u zapadnoj Srbiji, Šumadiji, istočnoj Srbiji, jugoistočnoj Srbiji, jugozapadnoj Srbiji i na Kosovu i Metohiji.

Printskrin/RHMZ

To znači da požar može da bukne, da se širi vrlo brzo, a da je njegova kontrola izvanredno teška.

U Beogradu, Bačkoj i Pomoravlju ovaj indeks je visok, a u Banatu i Sremu je umeren. Po ovoj karti nema regiona gde je indeks opasnosti od požara veoma nizak i nizak.

RHMZ radi doprinosa organizovanoj zaštiti od požara u Srbiji od proleća 2008. godine izračunava procenu opasnosti od pojave šumskih požara na teritoriji naše zemlje.

„Za procenu opasnosti pojave šumskih požara koristi se kanadski metod određivanja indeksa opasnosti od pojave šumskih požara (Fire Weather Index, FWI). Ovaj metod zasniva se na proceni zapaljivosti šumskog goriva u zavisnosti od prošlih i trenutnih vremenskih uslova“, navodi se u objašnjenju RHMZ u vezi s primenom meteorologije u zaštiti šuma od požara.

Apel MUP-a zbog požara

Juče je i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije uputilo apel građanima zbog visokih temperatura, i podsetilo na kazne koje slede usled izazivanja požara.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter