Izvor: Alo.rs
23.08.2020 u 07:25
0

SRUŠENA BARIJERA IZMEĐU CRVENE I ZELENE ZONE: Ovako izgleda kad Institut „Banjica“ prelazi u „ne kovid“ sistem

Konačno je srušen zid između crvene i zelene zone

Čuveni Institut za ortopedsko-hirurške bolesti „Banjica“, u kojem se godišnje obavi oko 110.000 pregleda i operiše više od 10.000 pacijenata, po drugi put u ovoj godini zbog priliva pacijenata zaraženih koronavirusom morao je da prekine svoj redovni rad i postane deo kovid sistema. Međutim, posle više od mesec i po, ovu zdravstvenu ustanovu su umesto užurbanih medicinara i pacijenata preplavili radnici, koji užurbano dezinfikuju i adaptiranju bolnicu, koja bi po planu već naredne nedelje trebalo da dočeka prve ortopedske pacijente.

Dok je „Banjica“ bila u kovid sistemu, lista čekanja pacijenata koji imaju ortopedske probleme znatno se produžila, zbog čega požrtvovani lekari i medicinsko osoblje nemaju vremena za predah jer ih, kako navode, tek očekuje velik posao. Jedan od članova herojskog tima tog instituta, koji je po drugi put uspešno izašao na kraj sa koronavirusom, jeste i šef tehničke službe Vojislav Trbović. Dok nadgleda radove, navodi da njegove kolege i on još nisu svesni da više ne moraju da na poslu nose neudobnu zaštitnu opremu.

OVO MORATE ZNATI

„BRANILA SE OD MONSTRUMA“: Muž zaklane Katice otkrio NOVE DETALJE

ROMANI ISKLJUČILI STRUJU: Otišla u Banjaluku da ne bi sedela u mraku

HAPŠENJE U BORU: Nestalo 800 kg bakra iz livnice

– Nedeljama smo vreme na poslu provodili u skafanderima i zaista nam deluje neverovatno da je došlo vreme da ih odložimo. U našu bolnicu su došle i kolege iz ostalih ustanova, a iako se ranije nismo poznavali, delovali smo kao dobro uigran tim. Ovo je za sve nas bilo ogromno profesionalno, ali i životno iskustvo, za koje se nadamo da se više neće ponoviti. Ipak, ukoliko i dođe do trećeg pika ili talasa, za nas predaja neće biti opcija – kaže Trbović.

Nakon što je pretvorena u kovid bolnicu, ta ustanova je za samo dva dana primila više od 300 pacijenata, a kapaciteti su više od mesec dana bili potpuno popunjeni. Međutim, naš sagovornik ističe da kao i u trenutku kada je Institut prešao u kovid sistem, ni sada nemaju vremena za gubljenje, kako bi njihova bolnica ponovo zasijala novim-starim sjajem.

– Sada, kada majstori ruše zidove koji su bili obloženi najlonom, koji je imao funkciju da ne dopusti virusnu da iz crvene zone pređe u zelenu, srce nam je puno i konačno možemo da odahnemo. Čitava bolnica je dezinfikovana tri puta, tako da naši redovni ortopedski pacijenti, ne treba da brinu da će se zaraziti na pregledima – ističe Trbović.

Iako su danima radili u skafanderima na temperaturi koja je prelazila i 30 stepeni, medicinari iz „Banjice“ ističu da o godišnjem odmoru i ne razmišljaju. Ponosno navode da im je briga o pacijentima najvažnija, zbog čega su spremni da nastave punom parom i u redovnom režimu rada.

I Klinika za dermatologiju i Institut za reumatologiju rade redovno

Usled smanjenja broja pacijenata u kovid bolnicama, teških bolesnika na respiratorima, kao i broja umrlih, i Klinika za dermatologiju KC Srbije i Institut za reumatologiju već su izašli iz kovid sistema. Međutim, kako je prethodnih dana istakao ministar zdravlja Zlatibor Lončar, situacija sa koronavirusom i dalje nije povoljna jer samo u Beogradu u kovid ambulantama svakog dana bude pregledano više od 1.000 ljudi.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter