Izvor: alo
03.07.2024 u 20:47
0

STIŽE NAM AFRIČKI PAKAO: Očekuju nas tropske vrućine, JUL će biti topliji nego prethodnih godina

Sledi duži stabilan vremenski period i samo do petka će biti prijatne i umerene temperature, a nakon toga slede tropski dani i tropske noći što će se produžiti na veći deo naredne sedmice, najavljuje meteorolog Slobodan Sovilj.

Sovilj je rekao da je pred nama dosta sunčanih intervala nakon burne kišne epizode.

-To je uvod u lep vikend koji je pred nama, koji će biti potpuno sunčan, s temperaturama u porastu, maksimalne vrednosti od 30 do 35 stepeni u subotu i nedelju, izjavio je on za RTS

Sovilj kaže da će se stabilno vreme produžiti i da nema nekih naznaka zahlađenja tokom sledeće sedmice.

-Osim stabilnih vremenskih uslova, temperatura će biti u daljem porastu, tako da u urbanim sredinama svakako možemo računati na tropske noći, a maksimalne temperature u hladu u intervalu između 32 i 37 stepeni tokom većeg dela sedmice koja je pred nama.

BRNABIĆ SE OBRATILA IZ BERLINA „Veliko je interesovanje nemačke privrede za Srbiju, politički imamo mnogo otvorenih tema

 

Sovilj napominje da bi trebalo zaboraviti na nevreme iza nas, ali ocenjuje da su u pitanju bile dve ekstremne kišne epizode.

-Samo u Beogradu od ponedeljka uveče do sinoć palo je 68 litara kiše po kvadratnom metru, a to je za dvamilimetra iznad mesečnog proseka, objašnjava on i dodaje: „Lepa vest jeste da su se ove ekstremne kišne epizode ili izraženi vremenski uslovi koji su uslovili nepogode i grad i olujni vetar, završeni; oblačnost se uveliko izmestila na istok i sada je pred nama jedan stabilan period“.JUL ĆE BITI TOPLIJI NEGO PRETHODNIH GODINA

Temperature koje dolaze su iznad proseka za jul, potvrđuje meteorolog dodavši da postoji tendencija stalnog porasta.

-Leta su, primera radi, u našoj zemlji sada toplija za 2,6 stepeni u odnosu na drugu polovinu 20. veka, pogotovo u odnosu na predindustrijski period, kaže Sovilj.

On objašnjava da to znači da se srednje julske temperature, koje su ranije bila od 27 do 30 stepeni, sada povećavaju.

Mi prognoziramo da će srednja julska maksimalna temperatura u nižim predelima biti od 30 do 32 stepena, uz čak do 18, 19 tropskih dana u nižim predelima, tvrdi Sovilj.

On kaže da su to sve vrednosti koje su iznad proseka, ali kojima svedočimo i tokom prethodnih godina, a najtoplije je bilo jula 2012. godine.

Ako posmatramo ceo mesec sa srednjom maksimalnom temperaturom od 32,6 stepeni, julski rekordi u Beogradu i u Srbiji postavljeni su davne 2007. godine, tada su u hladu u Beogradu izmerena 44 stepena – 24. jula, a u Srbiji je najtoplija bila Smederevska Palanka, podeća Sovilj.

On dodaje da se temperaturni rekordi obaraju i širom kontinenta. Tako je pre dve godine postavljen i novi evropski rekord – na Siciliji je izmereno 48,8 stepeni.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter