Izvor: 24sedam
25.08.2024 u 21:49
0

STUDENTI U POTRAZI ZA STANOVIMA U BEOGRADU: Garsonjere 400 evra

Mirjana Todorović iz Agencije za nekretnine ističe kako je retkost da studenti ili bilo ko privremeno stanuje u sobi

Nekada su oglasi u novinama bili prepuni naslovima „student traži sobu u najam“. Sada, sobu više gotovo da niko ne iznajmljuje, jer su se stil i način života promenili, kažu stručnjaci za nekretnine. Prosečna cena za garsonjeru u Beogradu je oko 300 evra.

Mirjana Todorović iz Agencije za nekretnine ističe kako je retkost da studentiili bilo ko privremeno stanuje u sobi.

„Ranije su penzioneri iznajmljivali sobe kao dopunu budžetu. Danas su se zahtevi studenata i pojedinaca koji bi iznajmili nekretninu dosta promenili“, primećuje Todorovićeva.

Aleksandra Mihajlović sa sajta „Četiri zida“ kaže da u njihovim oglasima postoji blizu 10.000 oglasa za iznajmljivanje, a nijedan u kom se nudi samo soba

„Promenio se stil života i navike mladih. Žele udobnost i privatnost, a to mogu da imaju samo ako iznajme ceo stan. Uz to, ponuda je velika“, ukazuje Mihajlovićeva.

Lokacija najvažnija

Todorovićeva naglašava da je lokacija i dalje najznačajniji zahtev.

„Studenti traže centralne gradske opštine, mesta blizu fakulteta i javnog prevoza, zahtevaju i dobru opremljenost, te dostupnost drugih sadržaja – kafića, rekreativnih centara i prodavnica“, napominje Todorovićeva.

Najlakše se, kako kaže, izdaju mali i moderno opremljeni stanovi.

„Zahtevi studenata i svih ostalih je da to bude moderniji koncept, prilagođen savremenom načinu života. Mladi vole otvoren prostor, internet je obavezan, dok su stanovi sa bakinim nameštajem znatno teže izdaju“, navodi Todorovićeva.

Iako je potraga za stanovima sezonska, Todorovićeva smatra da je tržište stabilno i bez oscilacija.

U proseku 300 evra za beogradsku garsonjeru

Aleksandra Mihajlović kaže da je prosečna cena beogradske garsonjere oko 300 evra, novosadske blizu 270, a niške oko 210. Povoljniji su stanovi u Kragujevcu i Subotici

„Ponekad su lokacije dalje od fakulteta, ako su dobro povezane sa centrom grada, bolja opcija. Recimo, prosečna cena garsonjere u okolini Vukovog spomenika je oko 400 evra. Za taj iznos, student može da iznajmi, možda, i dvosoban stan u Mirijevu, te da podeli troškove sa cimerom“, zaključuje Mihajlovićeva.

Mirjana Todorović smatra da ne bi trebalo da dođe do novog poremećaja cena.

„Cene zakupa su drastično skočile sa rusko-ukrajinskom krizom. Sada su na tom nivou ili za oko 15 odsto niže, ali je tražnja stabilno visoka“, ističe Todorovićeva.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter