Izvor: Novosti
11.09.2023 u 20:01
0

STUDENTSKIM MENZAMA PRETI ZATVARANJE: Hoće li zbog manjka zaposlenih akademci ostati bez obroka?

Problem smanjenja broja zaposlenih u restoranima Studentskog centra "Beograd" preti da polako stavi i "katanac" na menze u kojima se hrane akademci.

U proteklih 20 godina broj kuhinjskog osoblja je prepolovljen, a obim posla je ostao isti. Prosečna starost radnika je 51 godina, a mladih koji bi želeli da rade ovaj posao ima sve manje.

SUTRA SAVIMO ALEKSANDRA NEVSKOG: Obavezno uradite ovu stvar, verovaje za ovaj praznik kaže da ćete samo tako izbeći bolest

Na drastično smanjenje broja zaposlenih u studentskim restoranima najviše je uticao prirodni odliv, odnosno odlazak u penziju. Konkurs za posao je stalno otvoren, ali je malo zainteresovanih. I oni malobrojni koji dobiju radnu knjižicu, često brzo odustanu. Iako je za mnoge san da se „udome“ u državnoj firmi, izgleda da je od sigurnosti, ipak, važniji novčanik. Jer, ovo zanimanje je deficitarno i zainteresovani mogu birati poslodavca, što nekada nije bio slučaj. Kod privatnika mogu da zarade mnogo više, pa makar i bez dodatnih „privilegija“ koje nosi državni posao. Ima i onih koji se odlučuju za rad u inostranstvu.

Prema rečima Vladimira Cvijovića, zamenika direktora Studentskog centra „Beograd“, sa problemom nedostatka kadra u restoranima ustanova studentskog standarda se susreću sve države u regionu – Crna Gora, Hrvatska, BiH, Severna Makedonija.

– U kontaktu smo sa kolegama iz okruženja i većinu problema svi delimo – navodi Cvijović. – Koncepcija zdrave i ukusne ishrane za studente i učenike ima veliki društveni značaj dugoročno i važno je da se ovaj koncept očuva. Slovenija je, na primer, promenila pristup u nekom trenutku tranzicije, zatvorila studentske menze i uvela dotiranje privatnih restorana gde se studenti mogu hraniti deo obroka. Kolege koje su posećivale Beograd su nam prenele uglavnom loša iskustva u vidu prelaska mladih na brzu, nekvalitetniju hranu uz veće finansijske izdatke. Oni sada imaju potrebu da se vrate na prethodni sistem, ali je mnogo teže iznova oformiti kuhinje i naći zaposlene.

Cvijović ističe da upoređujući i iskustva država van regiona, Srbija zaista ima čime da se pohvali u kvalitetu studentskog standarda, a naročito kada se taj kvalitet stavi u odnos sa cenama. Neke pozitivne stvari iz perioda prethodne države su zadržane i unapređene u duhu vremena i tehnološkog napretka pa su danas smeštaj i ishrana u domovima na zavidnom nivou. Gosti iz inostranstva, bez izuzetka, budu prijatno iznenađeni kada nas posete.

– Ipak, da bi se ovaj sistem održao, ključno je sačuvati bazu zaposlenih što postaje veliki izazov ne samo za studentski standard, nego i za druge sektore – kaže Cvijović. – Možda je pravi trenutak za preduzimanje mera na nivou čitave države, koje bi afirmisale zanimanja koja su deficitarna. Bilo bi lepo da kao društvo pokažemo poštovanje za različite zanate, a tržište ih već vrednuje sve više i više. Pored stimulisanja dece da upisuju neke obrazovne profile, važna je i prekvalifikacija i dokvalifikacija o kojoj većina odraslih malo zna. Kuvari danas imaju mogućnost da biraju svoje radno mesto, a njihovo vreme tek dolazi.

I dok studentima nema ko da sprema i služi obroke, na birou posao trenutno čeka 127 kuvara i 154 pomoćnika kuvara.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter