Izvor: Telegraf
25.07.2024 u 21:40
0

TAMNI OBLACI NADVIJENI NAD OSTRVOM: Formirala se PIJAVICA na Skopelosu

Ova pojava, prema mišljenju meteorologa, i nije neobična kada se hladan vazduh sudari sa toplim morem. Iste je strukture kao i tornado na kopnu samo znatno slabijeg intenziteta.

Na grčkom ostrvu Skopelos danas je zabeležena zanimljiva prirodna pojava kada na nebu pojavila takozvana „pijavica“. Meteorolozi bi mogli da kažu dosta o stepenu razvoja i uslovima njenog nastanka.

Na video-snimku, koji je objavljen na društvenoj mreži Fejsbuk, vidi se kako se pijavica formirala nasred mora uz prisustvo tamnih oblaka na nebu.

U pitanju je pojava koja se još naziva i vihor, a nastaje usled nestabilne atmosfere i naglog pada pritiska. Najpre na početku formirajući prsten na površini vode.

Tmurni, olujni oblaci koji su se nadvili nad poznatim ostrvom u Grčkoj, vrlo brzo su napravili vrtlog koji podseća na tornado. Ova pojava, prema mišljenju meteorologa, i nije neobična kada se hladan vazduh sudari sa toplim morem.

Može da se formira iznad površine vode i nad kopnom. Mnogi smatraju da je vodena pijavica zapravo manji tornado nad vodom i da takvu pijavicu, kada se kreće sa površine vode na kopno, treba smatrati tornadom.

VREME I DALJE SVEŽE: Danas temperature ispod proseka, ali nas uskoro opet očekuju vrućine

Rotacija u vrtlogu pijavice je češće u ciklonskom pravcu.

Često se istovremeno može videti nekoliko morskih pijavica. Krhka cev pijavice je levkastog oblika i često je nagnuta. Proteže se od oblaka do površine mora. Prečnik je od dvadeset do sto metara. Donji deo (visok samo nekoliko metara) čini usisana morska voda, a gornji deo kapljica nastalih kondenzacijom tokom podizanja vlažnog vazduha.

Podsetimo, usled jakog nevremena koje je pogodilo Grčku početkom jula dogodile su se i različite temperaturne promene zbog čega je u nekim delovima došlo do stvaranja neuobičajenih pojava na nebu. Jedna takva pojava zabrinula je naše turiste koji trenutno borave na Sartiju.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter