Izvor: BLIC
15.09.2024 u 07:25
0

TEMPERATURA NAGLO PALA STIŽE I SNEG: Posle potopa imaćemo Miholjsko leto?!

Srbija pod uticajem bumerang ciklona

Snažan ciklon pod nazivom Boris zahvatio je dobar deo Evrope, pa i naš komšiluk. U Hrvatskoj je napravio potpuni haos, gde su se u jednom delu zemlje pojavile pijavice, dok je u drugom delu pao sneg. Prema najavama meteorologa, Boris danas stiže i u Srbiju, a kako kaže Ivan Ristić, to ne znači kraj lepom vremenu ove jeseni, jer će ponovo biti uslova za lepše vreme.

Kako je naveo Ivan Ristić, sledeće nedelje bićemo pod uticajem, kako Italijani kažu „bumerang ciklona“, ali će se on vratiti tamo odakle je i došao.

„Sledeće nedelje bićemo pod uticajem kako Italijani kažu bumerang ciklona, visinski ciklon će od ponedeljka početi retrogradno da se kreće prema zapadu dakle vratiće se tamo odakle je došao kao bumerang. Biće još dosta oblaka povremeno i kiše, naročito na jugu. Temperatura od utorka u porastu i kretaće se oko 20 stepeni, ako bude više sunca približiće se i 25 stepeni, najverovatnije tek za sledeći vikend kada će ipak biti malo stabilnije“, najavljuje Ristić.

Kako je naveo Ivan Ristić, sledeće nedelje bićemo pod uticajem, kako Italijani kažu „bumerang ciklona“, ali će se on vratiti tamo odakle je i došao.

„Sledeće nedelje bićemo pod uticajem kako Italijani kažu bumerang ciklona, visinski ciklon će od ponedeljka početi retrogradno da se kreće prema zapadu dakle vratiće se tamo odakle je došao kao bumerang. Biće još dosta oblaka povremeno i kiše, naročito na jugu. Temperatura od utorka u porastu i kretaće se oko 20 stepeni, ako bude više sunca približiće se i 25 stepeni, najverovatnije tek za sledeći vikend kada će ipak biti malo stabilnije“, najavljuje Ristić.

Da li ćemo imati Miholjsko leto

To znači da se ovaj hladni talas neće dugo zadržati nad našom zemljom, a kako je i ranije Ristić najavljivao, postoji šansa da dođe doMiholjskog leta u oktobru.

Da bismo imali Miholjsko leto treba da dođe do stabilizacije vremena. Meteorolog objašnjava da je Miholjsko leto period od sedam do deset dana kada je suvo i kada je na snazi anticiklonalni tip vremena, uz jutarnje magle, sunce u toku dana, bez padavina i temperaturu između 22 i 27 stepeni Celzijusa.

– Miholjsko leto bi trebalo da nam dođe početkom oktobra, od 5. do 7. oktobra, možda i oko Miholjdana. Ako se bude stabilizovalo vreme i budu ispunjeni uslovi biće i miholjskog leta. Čini se da hoće, inače, retko kada ga nema. Ako temperatura bude 24 ili 25 stepeni i to se isto smatra miholjskim letom. Bilo je naznaka da će toga biti sigurno, ali sada deluje da će i oktobar biti svežiji. Nema jačeg otopljenja, sve se promenilo – poručuje Ristić.

Danas u Srbiji sneg

U Srbiji će danas biti oblačno i hladno, mestimično sa kišom i kratkotrajnim pljuskovima koji će biti intenzivniji uveče i tokom noći u Banatu i Braničevskom okrugu, a prvi put ove godine zabeleće se pojedini delovi Srbije!

Na visokim planinama kiša će tokom dana preći u slab sneg, kaže RHMZ.

Vetar će biti umeren i jak, a na severu i zapadu i sa udarima olujne jačine, severozapadni i zapadni, dok će samo još ujutru i pre podne u Banatu i istočnoj Srbiji duvati slab do umeren južni i jugoistočni vetar.

Najniža temperatura biće od 7 do 11 stepeni, a najviša dnevna od 11 do 16 stepeni, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).

Upozorenje na obilne padavine

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je niz upozorenja za danas zbog obilnih padavina i olujnih udara vetra

U nedelјu (15.09.) na području Vojvodine, Mačve, Šumadije, kao i na teritoriji Beograda očekuje se veća količina padavina, od 20 do 40 mm za period od 24 -36 h, a na području Banata i Braničevskog okruga, lokalno i preko 40 mm„, stoji u poslednjem upozorenju RHMZ.

Na području Vojvodine i zapadne Srbije duvati jak severozapadni vetar, koji će u danas (15.09.) imati udare olujne jačine.

Upozorenje na obilne padavine važi i na teritoriji Beograda.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter